nieuws

Ideeën insturen voor herbestemming CAB-gebouw in Utrecht

Architectuur

Het monumentale CAB-Gebouw aan de Cartesiusweg in Utrecht wordt verkocht door de NS. De gevel van het gemeentelijk monument uit 1949, een ontwerp van Sybold van Ravesteyn, blijft behouden. De binnenkant gaat op de schop voor herinrichting. CAB staat voor Centraal Autoherstel Bedrijf en werd in 2013 aangemerkt als gemeentelijk monument. Sinds 2003 is onder meer muzikale broedplaats dB’s een van de huurders zij nemen het voortouw om ideeën te verzamelen voor de invulling van het gebouw.

Ideeën insturen voor herbestemming CAB-gebouw in Utrecht
Het voormalige rangeerterrein van de NS, langs de Cartesiusweg. wordt een duurzame, groene stadswijk met zo’n 2400 woningen en weinig auto’s. Het herbestemde CAB-gebouw wordt in de plannen de ontmoetingsplaats van de buurt.

“In de gewenste herbestemming wordt de identiteit van het gebouw bepalend voor de nieuw te bouwen wijk eromheen”, aldus dB’s. “dB’s ziet bij de herbestemming van het gebouw kansen voor de stad en voor de wijk.” Het gebouw staat op het voormalige NS-terrein waar de komende jaren een woonwijk zal komen. Het CAB-gebouw en het omliggende gebied krijgen een herbestemming als woon-, werk- en leefgebied. ‘Het gebouw moet een ‘baken worden voor de nieuwe, eigenwijze identiteit voor het gebied’.

Toekomstmuziek

Na bijna vijftien jaar als huurder, voelt dB’s zich verbonden met het CAB-gebouw en wil graag de plek in het pand behouden. Paul de Brabander, eigenaar van dB’s, wil muziek een identiteitsbepalende rol geven: “Utrecht muziekstad kent nog steeds een tekort aan structurele ruimtes voor muzikanten en studio’s en ook de vraag naar ruimte voor nieuwe vormen van educatie blijft groeien. Een plek voor muziekmakers is zeer gewenst.”

De invulling van het gebouw ligt open en dB’s neemt het voortouw om ideeën te verzamelen. “Met een vloeroppervlak van 14.000 m² biedt het gebouw naast muziek ruimte voor initiatieven als gezonde horeca, biodiversiteit, sport, werkplekken voor creatives, ateliers, een hostel en bijzondere retail. Het CAB-gebouw moet een non-conformistische uitstraling krijgen. Tegelijkertijd moet de invulling van het pand open en verbindend zijn met de nieuwe wijk.”

dB’s heeft een website gelanceerd waarop plannen kunnen worden ingediend en waarop de voortgang wordt gedeeld.

Bron: DUIC.nl

Reageer op dit artikel