nieuws

de Jong Gortemaker Algra en Royal HaskoningDHV ontwerpen nieuw entreegebied UMC Utrecht

Architectuur

De entreezone van het UMC Utrecht gaat de komende jaren op de schop. de Jong Gortemaker Algra en Royal HaskoningDHV ontwerpen een nieuw gezicht voor het bestaande ziekenhuis. Vanaf 2020 leidt een nieuwe overkapping de bezoekers geleidelijk naar de lichte, centrale entreehal van het gebouw.

de Jong Gortemaker Algra en Royal HaskoningDHV ontwerpen nieuw entreegebied UMC Utrecht
Beeld: de Jong Gortemaker Algra / Royal HaskoningDHV

Voor het ontwerp van het nieuwe entreegebied hebben de Jong Gortemaker Algra en Royal HaskoningDHV de samenwerking met elkaar opgezocht. Dit heeft geleid tot een winnend ontwerp waarin architectuur, routing en techniek op integrale wijze samenkomen. Op deze manier versterken de verschillende onderdelen elkaar in de nieuwe ontvangst van het gebouw.

Prettige verblijfplaats

Een overkapte traverse verwelkomt de bezoekers van het UMC Utrecht. Deze fungeert als geleidelijke overgangszone van het plein naar de nieuwe entreehal van het gebouw. Vanaf hier hebben bezoekers de mogelijkheid om zich rustig te oriënteren en verder te bewegen door het gebouw.

Ontwerp entreegebied UMC Utrecht. Beeld: de Jong Gortemaker Algra / Royal HaskoningDHV Beeld: de Jong Gortemaker Algra / Royal HaskoningDHV

Belangrijk uitgangspunt in het ontwerp is het ziekenhuis als prettige verblijfplaats. Dankzij de lichtinval en het gebruik van zachte materialen krijgt de nieuwe entreezone een vriendelijke uitstraling. Dit draagt bij aan een comfortabel en veilig gevoel bij de patiënten en hun bezoekers.

Duurzaamheid en routing

Het UMC Utrecht wil in 2030 volledig energieneutraal zijn. Deze ambitie komt terug in het ontwerp voor de nieuwe entreezone door een minimaal gebruik van kunstverlichting, zonnepanelen, innovatieve oplossingen voor microklimaten en een constructie van gerecycled staal. Daarnaast worden sloopmaterialen van de oude entree hergebruikt in het nieuwe gebouwdeel.

In de indeling van de entreehal staat de routing centraal. De logische plaatsing van de functies leidt de bezoekers op natuurlijke wijze verder in het gebouw. Dit levert een efficiënt verloop van de bezoekersstromen op.

Foto's

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels