nieuws

Bouwstart MVRDV’s WERK12 in München

Architectuur

In München werkt MVRDV, in opdracht van OTEC aan WERK12, aan de transformatie en uitbreiding van een voormalig fabrieksterrein met een multifunctioneelgebouw. Het gebouw voor sport, werk, gastronomie en entertainment komt op de plek waar eerder de Pfanni fabriek stond, dichtbij Münchens Ostbahnhof. Het ontwerp kenmerkt zich door grote glazen letters op de gevel, grote buitenruimtes en trappen langs de buitengevel. Hierdoor ontstaan diepe vloeren die zowel geschikt zijn voor kantoren, een zwembad of kinderdagverblijf. De oplevering staat gepland voor 2019.

Bouwstart MVRDV’s WERK12 in München
Impressies: MVRDV

WERK12 bevindt zich op een voormalig fabrieksterrein in Münchens nieuwe opkomende gebied, Werksviertel, dicht bij het historische stadscentrum, pal naast station Ostbahnhof. Het nieuwe gebouw put inspiratie uit het industrieel erfgoed, een voormalig Pfanni etenswarenfabriek, en zal deel gaan uitmaken van een levendig en dynamisch stedelijk gebied van 40-hectare met ongeveer 1.200 nieuwe woningen en 7.000 nieuwe banen. Ook de nieuwe ‘Konzertsaal München’ zal in de komende jaren in Werksviertel gebouwd worden.

Het gebouw bevat een panoramisch zwembad, sportfaciliteiten en dag- en nacht entertainment

Het door MVRDV ontworpen WERK12 gebouw bevat loftstijl-kantoren, restaurants, een zwembad met uitzicht, sportfaciliteiten en uitgaansgelegenheden en wordt zo een 24 uurs gebouw zonder woningen, hierdoor is ook gebruik mogelijk dat bijvoorbeeld geluidshinder veroorzaakt.

Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV ‘De uitdaging was om inspiratie uit oud informeel en industrieel erfgoed te halen maar door de bouw van een ondergrondse parkeergarage konden geen oude gebouwen hergebruikt worden, maar wel de sfeer. Het ontwerp voorziet in een nieuw, flexibel en gelaagd gebouw, geschikt voor verschillende gebruikers met daarnaast goed verlichte en luchtige industriële ruimten. Alle vijf verdiepingen hebben een plafondhoogte van meer dan vijf meter die split level etages mogelijk maken. Een zwembad gelegen op de derde verdieping biedt een panoramisch uitzicht over de stad. Trappen banen zich vanaf straatniveau een weg rond het gebouw, hierdoor ontstaat een publiek toegankelijke buitenruimte. Ook de liften, draagconstructie en brandtrappen bevinden zich aan de buitenkant van het gebouw waardoor binnenin diepe en flexibele ruimten ontstaan.’

Het gevelkunstwerk maakt een knipoog naar de graffiti-cultuur uit de buurt

Gevel van letters

De gevel van WERK12 wordt gekenmerkt door vijf meter hoge letters ontworpen door de lokale kunstenaars Engelmann en Engl die een wedstrijd hebben gewonnen die gedomineerd werd door lange Duitse woorden en zinnen. Het winnende ontwerp maakt echter een knipoog naar de graffiti-cultuur die in de buurt aanwezig is en in plaats van echte woorden geven ze de emotionele en informele kwaliteiten van de buurt weer met bijvoorbeeld ‘aahhh’, ‘oh’, ‘wow’, ‘hi hi’ en ‘puh’. Het ultieme contrast vindt ’s nachts plaats wanneer de hele gevel verlicht is en het gebouw haar innerlijke functies toont.

Het gebouw laat maximale lichttoetreding toe door de open en hoge plafonds gecombineerd met luchtige en flexibele ruimtes die in de loop der tijd aangepast kunnen worden. De panoramische trappen zijn gekoppeld aan meer dan drie meter brede terrassen die rondom elke verdieping lopen en alle mogelijke opties voor activiteiten bieden.

WERK12 wordt in opdracht van OTEC uitgevoerd. MVRDV werkt met co-architect Nuyken von Oefele Architekten BDA aan het ontwerp, Wolf + verzorgt de techniek en Teuber + Viel MEP. Oplevering van WERK12 staat gepland voor februari 2019.

Resultaten voor ‘mvrdv’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels