nieuws

Overtreders W & bureau SLA ontwerpen People’s Pavilion DDW

Architectuur

Van 21 tot 29 oktober vindt in Eindhoven Dutch Design Week (DDW) plaats. De DDW is het grootste en belangrijkste designevenement van Noord-Europa. Dit jaar lanceren de DDW en Designstad Eindhoven de eerste editie van een vierjaarlijks, internationaal design-evenement dat een podium biedt aan toekomstmakers uit de hele wereld: het World Design Event (WDE). Het icoon van het World Design Event staat midden op het Ketelhuisplein: het People’s Pavilion, een ontwerp van Overtreders W en bureau SLA.

Het People’s Pavilion is de centrale ontmoetingsplek voor creatieve denkers en doeners uit de hele wereld. Het paviljoen is een 100% circulair gebouw: bij de bouw gaan geen grondstoffen van onze aarde verloren. De ontwerpers van bureau SLA en Overtreders W hebben hier een geheel nieuwe invulling aan gegeven: alle materialen die nodig zijn voor het maken van het 250 m2 grote gebouw zijn geleend. Van leveranciers en producenten, maar ook van bewoners uit Eindhoven. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding, verlichting: alles is geleend en wordt na afloop van de DDW weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren.

People Pavilion World Design Event 2017

Foto’s/Renders: Vingtsix Visualisatons

100% geleend betekent dat er niet wordt geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd. Alle gebruikte materialen blijven immers intact. Dit heeft geleid tot een nieuwe vormgeving. Het People’s Pavilion laat een nieuwe toekomst voor duurzaam bouwen zien: een krachtige ontwerptaal, met nieuwe samenwerkingen en intelligente bouwmethodieken.

Programma

Het People’s Pavilion is het hoofdpaviljoen van het World Design Event. In het paviljoen wordt de design week geopend en vinden bijeenkomsten plaats. Het wordt gebruikt als hang-out voor bezoekers en er is ruimte voor muziek en theater. Het paviljoen wordt gedurende twee weken overdag en ‘s avonds geprogrammeerd met evenementen als de Age of Wonderland,
de prijsuitreiking voor Who Cares, een try-out voor TEDx, de Making of Your World lezingen en een Climate Action debat. Het paviljoen biedt plaats aan 200 mensen (zittend) of 600 mensen (staand). Het People’s Pavilion is toegankelijk voor iedereen, je hebt geen toegangsbewijs nodig.

People Pavilion World Design Event 2017

Ontwerp in hoofdlijnen

De basis voor het People’s Pavilion wordt gevormd door een constructie van 12 betonnen heipalen en 19 houten frames, ontwikkeld in samenwerking met Arup. De frames bestaan uit ongeschaafd houten balken van standaard afmetingen, die tegen elkaar zijn gekneld met stalen omsnoeringsbanden. Heipalen en frames zijn aan elkaar bevestigd met 350 spanbanden.
Zo ontstaat een 8 meter hoge hoofddraagconstructie die het skelet vormt voor het 250 m2 grote gebouw. Het glazen dak is gemaakt met een systeem dat ook in de kassenbouw wordt gebruikt. De dichte gevels bestaan uit kleurige plastic leien van plastic huisafval, dat door Eindhovenaren in de afgelopen maanden is ingezameld. Na afloop van de Dutch Design
Week krijgt iedere Eindhovenaar die heeft bijgedragen een plastic lei mee naar huis. De glazen gevel op het maaiveld is over van een renovatie van het hoofdkantoor van bol.com en wordt na afloop van de DDW weer gebruikt voor een nieuwe kantoorinrichting. Het podium bestaat uit geleende stelcon platen. Ook de verlichting, de bar en de overige inrichting van het People’s Pavilion zijn geleend.

People Pavilion World Design Event 2017

Foto’s/Renders: Vingtsix Visualisations

Projectgegevens People’s Pavilion

Ketelhuisplein Eindhoven
Onderdeel van:  World Design Event, 21-29 oktober 2017
Ontwerp: Overtreders W & bureau SLA, Amsterdam
Ontwerpers: Hester van Dijk, Peter van Assche, Reinder Bakker
Opdrachtgever: Dutch Design Foundation, Eindhoven
Structural engineering: Arup, Amsterdam
Urban mining advice: New Horizon
Bouwers: Ham, Post en Van Huystee, Amsterdam
3D image: Vingtsix 3D Visualisation Studio

Materialen/leners

Fundering palen: IJB groep, Lemmer
Hout, staal, materiaal: Stiho group, Nieuwegein
Geveltegels: Govaerts, Hasselt (B)
Begane grond/gevel: Tetris, Amsterdam
Elektrische bedrading en licht: ElektroNed
Glazen dak: DEGO, Monster
Betonnen vloer: Heezen, Eindhoven
tensioning straps: (spanbanden)
Containers voor plastic afval: Van Happen, Eindhoven
Plastic washing/shreddering: Morssinkhof, Haaksbergen
Infrarood verwarming: Leranti, Aalst (NL)
Kerkbanken: Keizersgrachtkerk, Amsterdam

Foto's

Reageer op dit artikel