nieuws

Officiële opening Eurojust door Mecanoo

Architectuur

Vandaag opent koning Willem-Alexander het nieuwe onderkomen van Eurojust, het agentschap van de Europese Unie dat zich richt op grensoverschrijdende criminaliteit. Het nieuwe kantoor, naar ontwerp van Mecanoo, staat in het Haagse World Forumgebied. Daarmee draagt het gebouw bij aan de ontwikkeling van Den Haag als Internationale stad van Vrede en Recht.

Officiële opening Eurojust door Mecanoo
Eurojust, Johan de Wittlaan, Den Haag. Foto: Corné Bastiaansen

Sinds de oprichting in 2002 is Eurojust gevestigd op de Binckhorst, aan de rand van Den Haag. De nieuwe locatie aan de Johan de Wittlaan geeft het agentschap een centraler onderkomen in het kerngebied van de Internationale Zone van de stad. Daarnaast houdt het gebouw rekening met verwachte groei en het programma van eisen van de organisatie.

Veilig duinlandschap

Het definitieve ontwerp voor Eurojust is gemaakt door het integrale ontwerpteam Mecanoo-Haskoning. Het gebouw kenmerkt zich door de lage basis van twee verdiepingen voor de conferentieruimtes. Bovenop dit volume staat een slanke toren voor de kantoren.

Beeld: Rijksvastgoedbedrijf Beeld: Rijksvastgoedbedrijf

Het gebouw is ingebed in een duinlandschap, dat in samenwerking met DS Landschapsarchitecten is ontworpen. Deze geven een groen karakter aan de publieke ruimte en voorkomen directe inkijk vanaf de straat. Daarnaast vormen de vijvers vormen een belangrijke veiligheidsbarrière rondom het gebouw.

Elegante gevel

Het afwisselende ritme in de composieten gevel geeft het gebouw een elegante uitstraling. Tegelijkertijd zorgt de combinatie van aramide- en koolstofvezels ervoor dat de gevel bomproof is. De glaspanelen zijn in verschillende richtingen geplaatst, waardoor een speels effect van schaduwen ontstaat.

Eurojust. Foto: Corné Bastiaansen Eurojust. Foto: Corné Bastiaansen

Reageer op dit artikel