nieuws

MVRDV wint wedstrijd Zhangjian Future Park in Pudong, Shanghai

Architectuur

Het winnende ontwerp van MVRDV voor het 100.000 m2 Zhangjiang Future Park combineert natuur, cultuur en entertainment. Het park wordt een nieuw middelpunt in het Zhangjiang technologie- en innovatiedistrict in het stadsdeel Pudong in Shanghai. De vier gebouwen van in totaal 37.000m2, gelegen in een nieuw parklandschap, bevatten een bibliotheek, een kunstcentrum, een theater en een sportcentrum. De groene daken vormen een tweede stadslaag en leveren een duurzame bijdrage.

MVRDV wint wedstrijd Zhangjian Future Park in Pudong, Shanghai
MVRDV’s ontwerp combineert een openbaar park met vier gebouwen: een bibliotheek, kunstcentrum, theater en een sportcentrum.

Zhangjiang Park is China’s eerste hightech en innovatie bedrijvenpark geïnitieerd door de overheid. Het gebied is gelegen in Pudong in Shanghai en huisvest zowel nationale als internationale bedrijven met in totaal meer dan 100.000 werknemers. Naast een zakendistrict en industriegebied is Pudong ook een woonwijk voor met name werknemers van de hier gevestigde bedrijven. MVRDV ’s winnende ontwerp in deze competitie, die onderdeel is van de grotere ontwikkelingsstrategieën voor dit gebied, combineert 10.000m2 publieke ruimte met vier gebouwen van in totaal 37.000m2 (een bibliotheek, een kunstcentrum, een theater en een sportcentrum) met 56.000m2 openbaar park. Het park vormt een verbinding met de natuurlijk groene omgeving van het project.

MVRDV wint in Pudong _ Impressie MVRDV

De gebouwen lijken als silhouetten in het landschap omhoog te komen.

‘We wilden het natuurlijke landschap rondom Zhangjiang Future Park benadrukken en haalden onze inspiratie mede uit de locatie die door twee rivieren gescheiden wordt van haar omgeving’, vertelt Nathalie de Vries, medeoprichter van MVRDV. ‘Het complex is een mix van hoogwaardige publieke ruimte en culturele faciliteiten. Het wordt een plek voor ontspanning en vermaak voor heel Shanghai.’

MVRDV wint in Pudong. Impressie MVRDV

Alle gebouwen hebben geactiveerde groene daken en vormen een tweede duurzame stadslaag.

De vier verschillende gebouwen vormen het hart van dit project en bieden, op loopafstand van elkaar, een scala aan cultuur en entertainment. De gebouwen zijn allemaal voorzien van een geactiveerd groen dak waar men kan picknicken en genieten van het uitzicht over de rivieren en de omliggende wijk. De daken worden als een tweede stadslaag verbonden met voetgangersbruggen. De gebouwen lijken als silhouetten in het landschap omhoog te komen en hebben elk hun eigen perspectief afhankelijk van de locatie van het betreffende gebouw. De groene daken zorgen niet alleen voor meer levendigheid en biodiversiteit in het park maar ook voor drainage van regenwater, schonere lucht, geluidsreductie en energiebesparing.

MVRDV wint in Pudong. Impressie MVRDV

De gebouwen, op loopafstand van elkaar, bieden een scala aan cultuur en entertainment voor iedereen.

MVRDV werkt nauw samen met ISA Architecture uit Shanghai (co-architect) en Openfabric uit Rotterdam (landschapsarchitecten) bij de ontwikkeling van het Zhangjiang Future Park. Opdrachtgever Zhangjiang Group Co. Ltd., de door de staat aangestelde supervisor voor het district, selecteerde het winnende ontwerp in deze competitie.

Resultaten voor ‘MVRDV’

Reageer op dit artikel