Bouwstart Rechtbank Amsterdam

nieuws

Bouwstart Rechtbank Amsterdam

Architectuur

De bouw is gestart van de grootste rechtbank van Nederland, de nieuwe rechtbank Amsterdam, naar een ontwerp van consortium NACH. Het gebouw verrijst op de huidige locatie aan de Amsterdamse Zuidas en bestaat uit onder andere een gehechtengebied, zittingszalen, verhoorkamers en een kantoorwerkgebied.

De Rechtbank Amsterdam is een toegankelijk gebouw, aan alle kanten gelijkwaardig. Een gebouw zonder achterkant. Enigszins verheven op een sokkel straalt het op een rustige manier gezag uit; door de sprekende opbouw van ver af zichtbaar en herkenbaar. Justice needs to be seen to be done. Het gebouw is vooral ook functioneel. De driedeling in hoogte maakt het mogelijk om boven elkaar te plaatsen wat bij elkaar hoort en ook om te scheiden wat van elkaar gescheiden moet blijven.

Voorplein

Het voorplein van de rechtbank is bijna een half voetbalveld groot. Tussen de ranke kolommen van de voorgevel door biedt het plein onbelemmerd zicht op het publieksgebied met de zittingszalen. Een hellingbaan en een gedeelte met treden geven toegang tot het plein. Het spiegelend watervlak van de vierkante vijver en de vaste banken met planten en bloemen langs het water nodigen uit tot verblijven.

Rechtbank Amsterdam door Kaan

Centrale hal

De centrale hal toont de architectonisch opzet van de Rechtbank Amsterdam: veel daglicht, open, overzichtelijk, doorzichtig en zakelijk. Vloeren en wanden zijn met dezelfde natuursteen bekleed als de entreehal en het voorplein. De twee zalengebouwen links en rechts, met onder meer de zittingszalen en enquêtekamers, vormen een evenwichtig ensemble. De vloeren van de vier verdiepingen waar de gebouwen doorheen schieten, zijn gedeeltelijk opengewerkt met grote vides.

Wachtgebied

Het wachtgebied voor bezoekers en procespartijen bestaat uit foyers die aan de grote ramen van de gevels liggen. Ze bieden uitzicht op de omgeving. Voor wie niet bekeken wil worden bieden meer naar binnen gelegen foyers een alternatief. De hoge rugleuningen van de stevige houten banken met leren kussens bieden eveneens beschutting. Op de achtergrond bevindt zich een bodebalie.

Rechtbank Amsterdam door Kaan

Veilig en transparant

De rechtspraak is een publieke zaak. Dat is het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp, de bouw en het beheer van de rechtbank. Veel bezoekers, zo niet de meesten, komen niet voor hun plezier naar de rechtbank. Komt daar hinder bij van een onduidelijke gang van zaken en een gebrekkige entourage, dan geeft dat extra spanning. Vandaar een geruststellende ruimtelijkheid, mooie materialen en kleuren, foyers die uitzicht bieden en een bejegening die van respect en aandacht getuigt in een goed verzorgde omgeving.

Verbinding met de stad

Langs de buitengevel van de rechtbank, aan de entreezijde, bevindt zich een open, lichte foyer, waar bezoekers kunnen verblijven. Bezoekers kijken uit op de stad, voorbijgangers kijken naar binnen. Stad en rechtbank zijn zo met elkaar verbonden. De gedachte dat de rechtspraak een belangrijke publieke zaak is, geeft vorm aan uiterlijk en indeling van het gebouw. Het gebouw is ondersteunend aan alle primaire processen die in de rechtbank plaatsvinden. En dat geldt ook voor de dienstverlening.

Besloten tuin

De extra grote zittingszaal van de Rechtbank Amsterdam heeft een zaalbreed venster. De rechters en de griffier zien onder de publieke tribune door uit op de besloten tuin: de hortus conclusus. De inrichting van deze zaal is in hoofdzaak gelijk aan die van de 29 andere zittingszalen, waarvan 6 grote en 23 reguliere zalen. De extra grote zaal wordt gebruikt voor zaken die grote belangstelling trekken. Door de neveningang van de rechtbank te gebruiken, kan deze extra grote zaal met foyer losgekoppeld worden van de rest van het gebouw.

Ontmoetingsplek

De rechtbank heeft een overgangsgebied, dat strikt gescheiden is van het publieke gebied. Het overgangsgebied is een ontmoetingsplaats voor medewerkers van de rechtbank en ook voor de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, ketenpartners en anderen die professioneel betrokken zijn bij rechtshandhaving en rechtspleging. Naast het vergadercentrum zijn ook vele andere plekken beschikbaar; meer of minder formeel ingericht, uiteenlopend van vergader nissen tot loungeplekken en buitenwerkplekken.

Bewegen

Liften op strategische posities zorgen voor snelle en directe verbindingen. Het principe van de stapeling is maximaal uitgebuit. Rechters, officieren van justitie en andere medewerkers van de rechtbank gaan met eigen liften rechtstreeks en veilig naar de zittingszalen, afgezonderd van het publiek. Het overgangsgebied en de vier kantoorverdiepingen zijn behalve door liften ook door een open trap met elkaar verbonden. De trap klimt omhoog door grote, ronde openingen in de vloeren.

Rechtbank Amsterdam door Kaan

Groen

De Rechtbank Amsterdam is een gebouw met bomen, bloemen en planten in echte tuinen. In de vloer van het plein zijn diepe bakken opgenomen voor bloeiende bomen. Een besloten tuin loopt door tot in het hart van de rechtbank. Bomen met daartussen beelden vormen het decor van de centrale hal. Op plaatsen waar ruimte is gemaakt om daglicht naar verdieping -1 te brengen, zijn verzonken tuinen aangelegd.

Over consortium NACH

De nieuwe rechtbank wordt gerealiseerd door middel van een Publiek Private Samenwerking. Consortium NACH (New Amsterdam Court House) is verantwoordelijk voor het ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie. NACH is een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP en KAAN, Heijmans en Facilicom.

Omdat de rechtsspraak gewoon doorgaat is een tijdelijke rechtbank ontworpen. Het ontwerp hiervan is door cepezed. Lees meer over deze rechtbank in onderstaande resultaten.

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels