nieuws

Ontwikkelcombinatie Antoni wint tender Nieuw Delft

Architectuur

De tender voor het kopgebouw aan het Stationsplein in Delft is gewonnen Studio Ninedots samen met Smit’s Bouwbedrijf | Vink Bouw Nieuwkoop De kracht van het robuuste complex ‘Antoni’ schuilt in de fysieke verbinding van de omgeving met een hoogstedelijk, gemengd programma van expositie- en vergaderruimtes, hotel met restaurant, werkruimtes, winkels en diverse woningen. Onder het gebouw komt een openbare stalling voor 2.400 fietsen.

Ontwikkelcombinatie Antoni wint tender Nieuw Delft
Impressie: Studioninedots|WAX architectural visualisation

Na het verdwijnen van het spoorviaduct ontstaat in Delft een nieuw stadsdeel, een moderne uitbreiding van het historisch centrum: Nieuw Delft. Het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) vroeg voor het levendige Stationsplein een prominent kopgebouw, mét aansluiting op de omgeving met daarin als speerpunt het publieke en collectieve karakter van het complex.

Kopgebouw Antoni in Delft

In het glazen atrium van het gebouw, dat ‘Living Lobby’ is gedoopt, worden met expositieruimtes, werkplekken en horeca verbindingen gelegd tussen mens en techniek, innovatie en ondernemerschap. De Living Lobby fungeert 24 uur per dag als hart van de buurt en als knooppunt in het gebouw. Op de verdiepingen wordt gewoond, al dan niet tijdelijk, in een hotel, in studio’s en in loftwoningen. De duurzaamheid van dit gebouw is ’state of the art’ qua materiaalgebruik, energievoorziening en flexibiliteit naar de toekomst en sluit naadloos aan bij de nieuwe duurzame initiatieven die in het gebouw plaatsvinden.

Kopgebouw Antoni in Delft

Voor het kopgebouw aan het Stationsplein in Nieuw Delft nodigde OBS in 2016 vijf partijen uit. De selectiecommissie had kwaliteit en programma als belangrijkste selectiecriteria en beoordeelde het plan Antoni unaniem uitstekend op het programma, de architectuur, de stedenbouwkundige inpassing, de mate van duurzaamheid en op financieel gebied. De start van de bouw is voorzien in 2018.

Kopgebouw Antoni in Delft

Projectinformatie:

Opdrachtgever: Gemeente Delft, Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft
Type: werk- en expositieruimte, horeca, parkeren, appartementen en studio’s; 12.500 m2 bvo
Locatie: Stationsplein Delft
Plot: 2.000 m2
EPC: 0 (woningen), 0,49 (geheel)
GPR: 8,3
Status: in ontwikkeling
Ontwerp-realisatie: 2016-2019
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Jurjen van der Horst, Stefan Dannel, Wouter Hermanns, Gerty Daniëls
Team: Smit’s Bouwbedrijf BV | Vink Bouw Nieuwkoop BV | Amory+Jurriëns | Studioninedots
Adviseurs: Born2Brand | Pieters Bouwtechniek | NIBE | Hiensch Engineering

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels