nieuws

Marconiplein Eindhoven transformeert

Architectuur

Het Marconiplein in Eindhoven eindigde in 2012 als vierde in de lijst met lelijkste plekken in Nederlands. Reden genoeg voor B&W van Eindhoven om de plek aan te pakken en een akkoord te geven voor de plannen van Maarten Baas en Van Aken Architecten. Deze week zijn de definitieve plannen gepresenteerd.

Marconiplein Eindhoven transformeert

Tijdens de Dutch Design Week van 2015 schreef ontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) een ontwerpwedstrijd uit met de bedoeling het plein te transformeren. Designer Maarten Baas werkte samen met architectenbureau Van Aken twee ontwerpen uit. Deze werden voorgelegd aan een vakjury onder leiding van Lidewij Edelkoort. Ook inwoners van Eindhoven konden meestemmen. Uiteindelijk kwam het huidige plan, de Bakermat, als winnaar uit de bus.

 

Bestemmingsplan

Het doorontwikkelen van het plan heeft zijn tijd gekost, zo schrijft het Eindhovens Dagblad op hun site. De gemeente Eindhoven en de commissie Ruimtelijke Kwaliteit hebben het beoordeeld op alle regeltjes en de vormgeving. “Maar het gemeentebestuur heeft het ontwerp altijd gesteund. Wij zijn er heel blij mee”, benadrukte Wethouder Wilbert Seuren. Nu moet wel nog het bestemmingsplan gewijzigd worden voor de locatie waar ooit Auto Lichtstad stond. De verwachting is dat de bouw in eind 2017 of begin 2018 kan beginnen. Er komen tussen de 200 en 250 huurappartementen, al houdt Gremmen de deur naar koopflats ook open. Op de begane grond is plaats voor commerciële zaken. (Bron: Eindhovens Dagblad).

Maquette Marconiplein Eindhoven

De onthulde maquette van het Marconiplein in Eindhoven

De Bakermat

De Bakermat wordt een schakel tussen heden en verleden. Het object slaat een brug tussen de geschiedenis van de locatie en haar omgeving en de nieuwe bladzijde die nog geschreven moet worden. Het project zal grotendeels citylofts herbergen. De begane grond is bedoeld voor een commerciële en/of maatschappelijke functie, die zowel ten dienste kan staan van de bewoners als van de omliggende wijken.

Reageer op dit artikel