nieuws

John Berger overleden

Architectuur

Afgelopen maandag is op 90-jarige leeftijd John Berger overleden. Berger was een geliefd kunstcriticus en auteur van diverse boeken. Daarvoor won hij in 1972 de Booker Prize. Als criticus leverde Berger een belangrijke bijdrage aan de kunstsector.

John Berger overleden

John Berger (1926-2016) volgde een kunstopleiding aan de Central School of Art en de Chelsea School for Art in Londen en begon zijn carrière als kunstenaar en tekendocent. Vervolgens publiceerde hij veel essays en opiniestukken over de moderne kunst. Daarin kwam zijn Marxistische standpunt duidelijk naar voren.

Berger was van grote invloed op onze hedendaagse kijk op kunst. Hij kreeg in 1972 bekendheid met de televisieserie en het gelijknamige boek Ways of Seeing, waarin hij zijn publiek op een andere manier naar kunst leerde kijken. Opvallend is de opbouw van het boek. Deze bestaat uit zeven essays, waarvan drie alleen afbeeldingen kennen.

Reageer op dit artikel