nieuws

Hoogste punt eerste energieneutrale woontoren

Architectuur

Afgelopen week is het hoogste punt bereikt van @Home Amstelkwartier Amsterdam in de gelijknamige nieuwe stadswijk aan de Amstel. Deze eerste energieneutrale woontoren van Nederland is een ontwerp van Mecanoo uit Delft en wordt gerealiseerd in samenwerking met Lingotto, PF International, Hurks vastgoedontwikkeling en Amvest.

Hoogste punt eerste energieneutrale woontoren
Energieneutrale woontoren Amsterdam

Hurks bouw levert de 73 meter hoge woontoren eind juni 2017 aan Amvest op, waarna de appartementen als huurwoningen in de markt worden gezet. Het grootste deel daarvan in het gewilde middensegment tot circa 900 euro per maand waar op de huidige Amsterdamse woningmarkt veel vraag naar is. De belangstelling voor de compacte twee- en drie kamerappartementen met een balkon of loggia is dan ook groot.

Woontoren_1

Het gebouw, dat De Spakler zal heten, bestaat uit 160 appartementen van 50 – 75 m2 met een eigen berging in de onderbouw, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimtes. @Home Amstelkwartier is de eerste woontoren in Nederland met een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van nul. Dit wordt onder meer bereikt door de toepassing van circa 2.500 m2 PV-panelen. Om elektriciteit op te wekken voor de woningen zijn zowel op het dak als op een deel van de gevels panelen in het gevelontwerp geïntegreerd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming en heeft de woontoren een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil van prefab sandwich gevelelementen.

Woontoren_2

Het Amstelkwartier wordt momenteel ontwikkeld tot een echte Amsterdamse stadswijk met een hoogstedelijk woon- en werkmilieu met trendy café’s, een stadspark en jachthaven met watersportfaciliteiten.

Reageer op dit artikel