nieuws

Hoogste punt cultuurcluster Westluidense Poort in Tiel

Architectuur

Zaterdag 21 januari heeft cultuurcluster Westluidense Poort in Tiel haar hoogste punt bereikt. In het cluster, een ontwerp van De Zwarte Hond, zullen een theater, kunstencentrum, bibliotheek, horeca en appartementen worden gevestigd. Onder het gebouw komt een parkeergarage. Deze is al zo goed als klaar en wordt deze maand opgeleverd.

Hoogste punt cultuurcluster Westluidense Poort in Tiel
Impressies De Zwarte Hond, Jan Bouwhuis

De nieuwe Westluidense Poort wordt hét Cultuurcluster van en voor de stad en de regio. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, muziek maken, dansen, toneel spelen, cursussen, lezingen en debatten volgen en informatie halen. Naast de cultuurfuncties aan het cultuurplein versterken de stadswoningen, de appartementen, de commerciële ruimten en een ondergrondse parkeergarage de aantrekkelijkheid van het gebied.

Poort_1

Het verhoogde plein is de drager van het plan. Het verbindt de publieke openbare ruimte van de stad met de collectieve openbare ruimte van het Cultuurcluster. Hierdoor ontstaat een nieuw publiek domein waarin de grenzen vervagen tussen binnen en buiten én tussen de verschillende kunst- en cultuurvormen. Dit wordt benadrukt door het uit één materiaal vervaardigde Cultuurpodium.

Poort_2

Het Cultuurcluster is bewust opgedeeld in verschillende volumes, om zich passend te maken in de bestaande omgeving en ter versterking van de identiteiten van de beide gebruikers. Het volume van het Centrum voor de Kunsten (de Plantage) vormt een stevige markering op de hoek van de belangrijke ontsluitingsweg tot de stad. De bibliotheek is meer gericht naar de binnenstad, de afgeschuinde kopgevels embedden het Cultuurpodium en de entree in het stedelijke weefsel.

Poort_3

Het transparante entreevolume vormt de schakel tussen beide volumes. De infobalie met medewerkers vormt het hart van de centrale hal. De toegang tot de bibliotheek ligt op de begane grond. De markante houten trap is de verbindende schakel tussen alle verdiepingen en maakt het tot een belevenis om naar boven te gaan. De Plantage opent zich op de verdieping naar de centrale hal. Op de trap bewegen muziekstudenten met violen op hun rug, zich zigzaggend naar de hoger gelegen lesruimten. Voor de Plantage passeert men de cursisten van de schildercursus en de muziekworkshops. De verdieping van de bibliotheek, met de voorleeshoek en de studiezaal, is duidelijk zichtbaar vanuit de centrale hal. Op de bovenste doorsteek passeert het personeel van beide instellingen de hal. De centrale hal is tevens is één grote tentoonstellingsruimte voor exposotiecentrum Het Klooster en de Kunstuitleen.

Poort_4

Poort_5

Volgens de laatste planning wordt het gebouw op de laatste werkdag voor de bouwvakantie opgeleverd. Daarna kunnen de inrichters van bibliotheek en De Plantage aan de slag met de inrichting en kunnen de verhuizers vervolgers hun werk doen. Na de zomervakantie moeten beide instellingen dan op hun nieuwe plek hun activiteiten kunnen voortzetten.

Lees ook het verslag op de Tielenaar van Bert Leenders

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels