nieuws

Gemeenteraad Zoetermeer: ontwikkeling van Holland Outlet Mall gaat door

Architectuur

Afgelopen maandag besloot de Zoetermeerse raad tot het voortzetten van de ontwikkeling van de Holland Outlet Mall (HOM). De bouw van dit winkelcentrum was de afgelopen maanden in opspraak vanwege het grote aantal verwachte bezoekers en de invloed hiervan op de bestaande stad.

Gemeenteraad Zoetermeer: ontwikkeling van Holland Outlet Mall gaat door

Het outletcentrum is een inititatief van Provast end e eigenaren van de woonboulevard Woonhart. De HOM zal het bestaande woonwinkelcentrum vervangen en moet uiteindelijk ruim 31.000 vierkante meter beslaan.

Tegenstand
De ontwikkeling van de HOM is al langer in opspraak. Winkeliers in de regio vrezen voor concurrentie en omwonenden vrezen voor toename van verkeers- en parkeerproblemen en luchtvervuiling. De bedoeling is namelijk dat het winkelcentrum ruim 6,5 miljoen bezoekers per jaar zal trekken. Onder de actienaam ‘Doe Niet Zo Mall’ kwamen tegenstanders in opstand.

Voorwaarden
De voorstanders in de gemeenteraad verwachten dat de HOM Zoetermeer laat bruisen en voorziet een impuls voor de werkgelegenheid. Wel is het de bedoeling dat ook de andere ondernemers in Zoetermeer kunnen profiteren van de extra bezoekers en de gemeenteraad hoopt dit onder andere te bereiken door het verbeteren van de verbinding tussen het huidige stadscentrum en de HOM. Daarnaast stelt de gemeenteraad als voorwaarden dat de omliggende wegen en kruispunten op de voorspelde toename in gebruik worden aangepast.

De Architect: retail
Niet alleen in Zoetermeer, maar ook in de rest van Nederland en de wereld is het retaillandschap in beweging. Internetwinkels en mega-malls beïnvloeden het winkelgedrag en de gebouwde omgeving past zich hierop aan. De volgende editie van de Architect (verschijningsdatum: 9 februari) onderzoekt de ontwikkelingen van de retailarchitectuur.

Reageer op dit artikel