nieuws

Jean Nouvel, de man van het zwart en het wit

Architectuur

Jean Nouvel (1945) is bekend van zijn standpunten en enigszins provocerende meningen over de hedendaagse architectuur in de stedelijke context. Samen met zijn originaliteit heeft dit zijn internationale imago gevormd.

Zijn stijl staat, zo zegt hij zelf, los van modernisme en post modernisme. Wel wil hij dat zijn projecten harmoniëren met zijn omgeving en locatie. Daarnaast probeert hij de continuïteit tussen de omliggende gebouwen door te zetten. Transparantie, schaduw en licht zijn kenmerkende onderdelen in zijn gebouwen. Wereldwijd heeft hij inmiddels meer dan 80 gebouwen op zijn naam staan.

Jean Nouvel, bekend van de zwarte outfits zegt over zijn kleurkeuze ‘Ik draag alleen een andere kleur als die donkerder is dan zwart.’ Nouvel doet wel een concessie als hij in de zomermaanden in Zuid-Frankrijk is, dan draagt hij compleet witte outfits.

Geschiedenis

Jean Nouvel (1945) behaalde zijn Supérieure des Beaux-Arts in Parijs in 1972. Hij startte als assistent van architect Claude Parent en Paul Virilio die hem projectmanager maakte van een appartementencomplex. In 1970 startte hij zijn eerste architectenbureau, werd lid van de beweging ‘Mars 1976’ en stichter van de French Architecture Union.

Jean Nouvel. Foto: Gaston Bergeret

Jean Nouvel. Foto: Gaston Bergeret

Rijswijk

In 2014 bracht Nouvel een bliksembezoek aan Rijswijk om zijn ontwerp voor het European Patent Office toe te lichten. De Architect sprak toen met hem over het ontwerp. “Als ik ergens arriveer dan kijk ik naar het landschap. Wat mij hier opviel is de verre horizon, die doet me denken aan de zee. De belangrijkste vraag was hoe het gebouw in het landschap geïntegreerd kon worden”, stelde Nouvel. Transparantie en reflectie vormen de kern van het antwoord. Het nieuwe gebouw voor European Patent Office wordt naar verwachting begin 2018 opgeleverd.

Octrooiraad Jean Nouvel

Lees ook: Bliksembezoek Jean Nouvel aan Rijswijk

Prijzen

Nouvel vergaarde wereldwijd belangrijke prijzen. Zo kreeg het Arab World Institute in 1989 de Aga-Khan Prize. Het instituut kreeg de prijs voor de verbinding tussen de Franse en Arabische cultuur. In 2000 kreeg de architect de Lion d’Or tijdens de Biënnale van Venetië. 2001 was een zeer succesvol jaar. In dat jaar ontving hij de Gold Medal van het Royal Institute of British Architects (RIBA), de Praemum Imperial of Japan’s Fine Arts Ass. en de Borromini Prize voor het Cultuur en Conferentie Centrum in Luzern. Ook werd hij benoemd tot Docteur Honoris Causa van het Royal College of Art in Londen. De Agbar Tower in Barcelona is in 2006 onderscheiden met de Internationale Highrise Award. In 2008 kreeg hij de Pritzker Prize toegewezen.

Bekende werken zijn onder andere

Arab World Institute, Parijs. Gasometer Wenen, uitbreiding van het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid, de Torre Agbar in Barcelona, de Philharmonie in Parijs en recentelijk het Louvre Abu Dhabi.

Lees ook: Louvre Abu Dhabi – Ateliers Jean Nouvel & Hala Warde

Louvre-Abu-Dhabi-Photography-by-Mohamed-Somji

Louvre-Abu-Dhabi-Photography-by-Mohamed-Somji

Meubels

Nouvel ontwerpt niet alleen gebouwen maar ook meubels. Inmiddels meer dan honderd meubels. Dat is meer dan Frank Gehry, Zaha Hadid en Daniel Libeskind samen. ‘Een stoel is lastiger te ontwerpen dan een wolkenkrabber.’ Dixit de laatste Bauhaus-directeur Mies van der Rohe. Al kon het evengoed een recente quote zijn geweest van Jean Nouvel (71). Al 30 jaar tekent Jean Nouvel meubilair. Maar noem hem vooral geen ‘designer’, daar houdt hij niet van. ‘Ik ben Philippe Starck niet, design doe ik occasioneel’, liet Nouvel zich ooit ontvallen. Nochtans: voor een architect heeft hij opvallend veel meubelontwerpen getekend. Honderd om precies te zijn, veel meer dan Frank Gehry, Zaha Hadid en Daniel Libeskind samen. Bekijk hieronder een selectie van zijn beste meubels.

Jean Nouvel Meubel Table au Kilometre

Jean Nouvels ‘Table au kilomètre’ is een oertafel waarvan de opbouw met houten balkjes zo bedacht is dat ze tot 1 kilometer lang kan worden.

Foto's

Reageer op dit artikel