nieuws

Gebouw Tandheelkunde Nijmegen gerenoveerd

Architectuur

De renovatie van het Tandheelkundegebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen door Jeroen Simons van Inbo, Odette Ex van Ex Interiors (Interieur en meubilair) i.s.m. Wiegerinck is is voltooid. In het gerenoveerde gebouw zijn de opleidingen Tandheelkunde (Radboud Universiteit Nijmegen en Radboudumc) en Mondzorgkunde (Hogeschool Arnhem Nijmegen) ondergebracht die zich bezighouden met onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg.

Gebouw Tandheelkunde Nijmegen gerenoveerd
Tandheelkunde Radboud Universiteit Nijmegen. Foto Jan de Vries

Energiezuinigheid, duurzaamheid en comfortverhoging stonden centraal. Het gebouw is dan ook voorzien van innovatieve systemen die een reductie in energieverbruik van meer dan 70 procent realiseren ten opzichte van de oude situatie. De besparing wordt onder andere gerealiseerd door:

  • een nieuwe gevel voor klimaatverbetering, uitstraling, duurzaamheid (triple glas);
  • goede zon- en lichtwering, inclusief daglichtafhankelijke verlichting bij behandelruimtes aan de zuidkant;
  • een korte termijn energie-opslag: door het toepassen van een thermische waterbuffer van 80 m3 wordt de inzet van de warmtepomp gemaximaliseerd en de inzet van koelmachines geminimaliseerd;
  • het vervangen van de volledige installatie (luchtbehandeling, verwarming, warmte- en koude-opwekking, noodstroom, hoofdverdeelkasten, verlichting, gebouwbeheersysteem, ontruimingsinstallatie etc.).

Deerns was in het ontwerpteam verantwoordelijk voor het installatieontwerp en advies over de duurzaamheid, bouwfysica en brandveiligheid.

Eerder deze zomer werd het Tandheelkundegebouw gekroond tot beste renovatieproject en ontving het de NRP Gulden Feniks, een prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.

Reageer op dit artikel