nieuws

Bouwstart MVRDV’s eerste project in Sri Lanka

Architectuur

Afgelopen week is de eerste paal geslagen van kantoorgebouw Veranda, een 12.000m2, acht verdiepingen hoog, multifunctioneel kantoorgebouw. Daarnaast herbergt het ontwerp van MVRDV in Colombo, Sri Lanka, een aantal commerciële activiteiten in een activerende plint. Veranda is ontwikkeld in samenwerking met de lokale co-architecten, ACS Integrated en PWA Architects voor opdrachtgever Moot Manor (Pvt) Ltd.

Bouwstart MVRDV’s eerste project in Sri Lanka
Impressies MVRDV

Het gebouw gaat op in haar landschappelijk ontworpen omgeving om zo een natuurlijke voetgangersverbinding te creëren naar het levendige naburige Park Street Mews. Dit biedt ruimte voor financiële, zakelijke, salonachtige ruimtes en galeries. Het gevelontwerp is geïnspireerd op lokale Sri Lankaanse weefpatronen. De open veranda’s en de grote glazen panoramaramen, die rond het gebouw gewikkeld zijn bootsen samen de weeftechnieken na, maar bieden ook ruimte voor een flexibele indeling voor de kantoorafdelingen erachter zodat de scheidingswanden de algemene gevelidentiteit niet verstoren.

MVRDV Veranda Kantoorgebouw Sri Lanka

De kantoorverdiepingen zijn zo flexibel mogelijk ontworpen met opties om kleine eenheden of een hele verdieping te huren, met op elke verdieping een eigen panoramaveranda. Op de begane grond, ter plaatse van het kruispunt is ruimte vrijgemaakt voor een café of een klein restaurant. Op de zesde verdieping is er een dak met een beeldentuin en schaduwrijke paviljoens voor evenementen, bijeenkomsten en andere gevarieerde toepassingen. De lobby is geïntegreerd in de bouwenvelop en de twee bovengrondse parkeerverdiepingen hebben een weelderige open plantenbakfaçade. Door gebruik te maken van deze toepassingen wordt het publieke domein niet onderbroken voor voetgangers. De raamconstructie ligt ver terug vanuit de gevellijn om de inval van het directe zonlicht te minimaliseren, terwijl de veranda’s beschut en beschermd zijn met behulp van gevouwen schermen om sterk zonlicht en zware regeninval te weren.

MVRDV Veranda Kantoorgebouw Sri Lanka

Kantoorgebouw Veranda is het eerste gebouw met centrale koeling van zijn soort in Sri Lanka voorzien van natuurlijke ventilatieopeningen. Deze low-tech genoemde oplossingen dragen allemaal bij aan het duurzamer maken van het gebouw. MVRDV heeft samengewerkt met co-architecten ACS Integrated, PWA Architects, NCD voor het constructieve ontwerp en Ramboll voor SMEP. Het projectmanagement is verzorgd door Ascentis India en de kostenbeheersing en de Quantity surveying worden verzorgd door Qpro Services (Pvt) Ltd. De oplevering van het project is gepland voor februari 2019.

Reageer op dit artikel