nieuws

Opening Serpentine Pavilion 2017 door Francis Keré

Architectuur

Het Serpentine Pavilion 2017 is afgerond en gaat op 23 juni open voor publiek. Iwan Baan maakte de eerste foto’s van het paviljoen. Met een groot dak creëert Francis Kéré een ontmoetingspunt dat refereert aan jeugdherinneringen.

Opening Serpentine Pavilion 2017 door Francis Keré
foto: Iwan Baan

Francis Kéré ontwierp het paviljoen met de grote boom in zijn geboortedorp als inspiratie; het Serpentine Pavilion doet dienst als gastvrij ontmoetingspunt dat een verbinding legt tussen bezoekers en de omliggende natuur. Ondersteund door een open stalen frame biedt een groot rond dak bescherming tegen regen en zon zoals een bladerdak.

Onder het dak staan slingerende, blauwe wanden die een centrale openlucht ruimte omsluiten. Overdag biedt het paviljoen beschutting en schaduw, terwijl dor kleine perforaties in de wanden ’s nachts een twinkelend lichtspel ontstaat. Bij regen wordt water afgevoerd richting de centrale oculus, die dan in een waterval veranderd.

Opgebouwd uit een stalen truss-structuur van ronde buizen, is het ovale dak is 24 meter breed en bereikt op het hoogste punt 4,8 meter. Hieraan hangt een houten zonwering onder polycarbonaat platen die de regen tegenhouden. De wanden bestaan uit 520 driehoekige modules die uit houten latten zijn samengesteld.

Foto's

Reageer op dit artikel