nieuws

de Architect juni 2017 over werkomgeving

Architectuur

Werkomgeving staat centraal in deze editie van de Architect. De huidige werkomgeving ontwikkelt zich razendsnel. In de toekomst krijgen we de beschikking over steeds meer gadgets. Naast technologische doorbraken dragen de demografische verschuiving, nieuwe economie en klimaatverandering hieraan bij.

de Architect juni 2017 over werkomgeving

Traditionele kantoormodellen komen hierdoor onder druk te staan. Waarom niet vanuit huis werken? Of ver weg van huis? Mensen werken in toenemende mate in de cloud en de kansen op ondernemerschap zijn dankzij internet enorm toegenomen.

‘Het open kantoorlandschap, een uitvinding uit de jaren zestig, lijkt daarmee zijn langste tijd te hebben gehad’, zo schrijft Harm in zijn Redactioneel. Dankzij de uitvinding van gewapend beton werd het mogelijk steeds grotere vloervelden te maken. Het sociale isolement dat het gangenkantoor met zich meebracht, kon zo worden opgeven. Ook zou het open kantoor meer kansen bieden op ongeplande uitwisselingen en samenwerkingen. ‘Overigens is dit nog steeds de norm in veel kantoren, ook die van de nieuwe techbedrijven. Zo werkt Mark Zuckerberg aan dezelfde, open werktafels als alle andere Facebook-werknemers.

Van de huidige werkomgeving wordt verlangd dat ze een belevenis is voor werknemers en bezoekers, terwijl ze creativiteit en effectiviteit bevorder. De performance van het gebouw komt centraal te staan. In dit nummer een aantal voorbeelden en interviews met de betrokken ontwerpers.

Bestel nu een los exemplaar

Reageer op dit artikel