nieuws

Agendatip: Dag van de Architectuur Den Haag

Architectuur

Aanstaande zaterdag (20 mei) is het de Dag van de Architectuur Den Haag. Geheel in het thema van de ‘Grenzeloze Kennisstad’ kunnen bezoekers stadswandelingen maken en binnenkijken bij bijzondere gebouwen.

Agendatip: Dag van de Architectuur Den Haag

In tegenstelling tot de landelijke Dag van de Architectuur in juni combineert Den Haag deze met de Dag van Bouw. Deze zaterdag staat helemaal in het thema van de ‘Grenzeloze kennisstad’. Den Haag transformeert zich steeds meer van een ambtenarenstad naar een bruisende kennisstad.

Het onlangs geopende Wijnhavenkwartier is daar een kenmerkend voorbeeld van. Dit voormalige ministerie is door Geurst & Schulze getransformeerd tot een campuscomplex van de Universiteit Leiden, waar studeren en wonen samenkomen. Aanstaande zaterdag is het gebouw ingericht als Centraal Informatiepunt.

Fietsexcursie Scheveningse Haven

Tijdens de Dag van de Architectuur organiseert Den Haag onder andere een fietsexcursie langs Penthouses en pakhuizen in de Scheveningen Haven. Toen Archipelontwerpers het eerste penthouse boven op een pakhuis in Scheveningen haven ontwierp, werd hen vaak gevraagd welke ‘halvegare’ nu in deze desolate vissershaven zou willen wonen. Nu, twee decennia later, is de haven een van de meest gewilde woonlocaties van Den Haag en heeft Archipelontwerpers net Het Kaviaarhuis opgeleverd en samen met de Architektenkombinatie Bos Hofman recentelijk De Havenmeester.

Archipelontwerpers heeft aan 26 projecten in de haven van Scheveningen gewerkt. Opdrachten voor verschillende opdrachtgevers, met verschillende prioriteiten, ambities en budgetten. Tien projecten zijn uitgevoerd. In één van deze projecten zit het bureau. De Havenmeester en het Kaviaarhuis refereren aan de eerder gerealiseerde projecten Nautilus, IJsvis en Harbor View.

Rondleiding Nationaal Topzeilcentrum

In het kader van bijzondere gebouwen is er een rondleiding door het Nationaal Topzeilcentrum. Het centrum is een door NOC*NSF officieel aangewezen Nationaal Topsport Centrum. De locatie voldoet aan alle eisen om topsporters een ideale trainingslocatie te bieden, waar trainen, studeren en wonen goed gecombineerd kunnen worden.

impressie topzeilcentrum scheveningen1.jpg

Om een goed functionerend gebouw te maken voor de zeilers en hun boten, is vanaf de eerste schetsen overleg geweest tussen de architecten Tonko Leemhuis van NwA architecten BNA en Filip Mens van Architectenbureau Filip Mens en de eindgebruikers

Rondleiding Plein 23

Recht tegenover het bekende hoofdgebouw, aan de overkant van het Plein, ligt het Logement van Amsterdam, gebouwd in 1737. Dit gebouw geeft toegang tot een minder bekend maar minstens zo interessant deel van de Tweede Kamer.

Tijdens deze rondleiding bezoek je onder andere de bijzondere Enquêtezaal, bekend van de parlementaire ondervragingen, ontworpen door Architecten Forum. Ook bezoek je het Depotgebouw, met zijn imposante gietijzeren archiefstellingen.

Tentoonstelling Who Cares

Het programma van Den Haag is uitgebreid met een overzichtstentoonstelling van de twintig plannen die doorgaan naar de tweede ronde van WHO CARES , een ontwerpprijsvraag  voor de nieuwe vormen van wonen en zorg.  Deze tentoonstelling is samen met de tentoonstelling ‘Rijk aan Ontwerpkracht – 25 jaar Nederlands architectuurbeleid’ te zien in het atrium van het ministerie van BZK van 19 t/m 26 mei.

Het atrium van het ministerie van BZK is vrij toegankelijk; voor rondleidingen door o.a. dit gebouw geldt inschrijving vooraf via de website : www.dvda-denhaag.nl

Ook zijn er rondleidingen door  het De Resident, ministerie van VWS en SZW; het ministerie van BZK, ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Financiën. Kijk voor meer informatie op dvda-denhaag.nl

Reageer op dit artikel