nieuws

Wonen in een watertoren

Architectuur

De watertoren in Domburg, in 1933 nog horizonvervuiling, nu geliefd bij alle inwoners van Domburg, heeft een nieuwe bestemming. Voor een particuliere opdrachtgever transformeerde architect Maartje Lammers van EARTHbound de toren tot vakantiehuis.

Wonen in een watertoren

Toen de huidige eigenaar het gebouw in 2004 kocht waren er plannen voor een winkel, een restaurant en een museum voor het in onbruik geraakte rijksmonument, zo schrijft Kirsten Hannema in de Volkskrant. Geen van alle bleek haalbaar. Burgers waren als de dood voor discoherrie. Monumentenzorg maakte het ook nog eens extra lastig voor de architect door de dwingende eis om niets te veranderen aan het vervallen gebouw. Bovendien moest voor een niet-publieke functie het bestemmingsplan worden gewijzigd, een tijdrovende procedure. Samen met zijn ronde vorm werd de opgave er niet makkelijker op.

Maar nu in 2016 is de renovatie afgerond. Gelegen boven op het duin heeft de toren zijn status terug gekregen, weliswaar als vakantiewoning. Vanaf de voordeur spiraalt de trap vanuit de keuken langs de woonkamer daarboven en de slaapkamers op de tweede en derde verdieping, via het watervat naar de panoramakamer bovenin waar een spectaculair uitzicht over Walcheren en de Noordzee wacht.

In de Volkskrant merkt Kirsten Hannema op: “Om licht en uitzicht in de massieve gesloten gevel te krijgen bedachten de architecten raamluiken, gemaakt van latten die aan de zijkanten even breed zijn als de bakstenen en ook in kleur op het metselwerk aansluiten, terwijl ze naar het midden toe in louvredeurtjes veranderen, zodat je er van binnen doorheen kunt kijken. Om te voorkomen dat de ramen door patroonvorming de aandacht trekken, hebben ze vier formaten, en zijn ze ogenschijnlijk willekeurig over de gevel gestrooid. Op deze manier worden de gevelopeningen in de toren onderdeel van de huid van het gebouw.”

Bron: de Volkskrant.nl/ Kirsten Hannema

Reageer op dit artikel