nieuws

Winnaars Arie Kepplerprijs 2016 bekend

Architectuur

Schouwburg de Kampanje in Den Helder (eveneens genomineerd voor de ARC16 Architectuur Award), de Tugelawegblokken in Amsterdam, de Nieuwe Hondsbossche Duinen in Petten en De Tandwielenfabriek in Amsterdam zijn de winnaars geworden van de Arie Keppler Prijs 2016.

Onderstaand de winnaars per categorie

Utiliteitsbouw

 Schouwburg De Kampanje in Den Helder door Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
De schouwburg is gevestigd op de voormalige Rijkswerf Willemsoord. Door de herbestemming en transformatie heeft dit maritieme ensemble na ruim 170 jaar afgesloten te zijn geweest van de buitenwereld, een nieuwe publieke betekenis gekregen.

 Nieuwe Hondsbossche Duinen wint Arie Kepplerprijs 2016
Hollands Glorie, ofwel de nieuwe Hondsbossche Duinen in Petten

Ruimtelijke ordening

Hollands Glorie, ofwel de nieuwe Hondsbossche Duinen in Petten door West 8 i.s.m. Witteveen+Bos en Svasek Hydraulics en Altenburg Wymenga ecologisch onderzoek.
Voor het versterken van de Hollandse kust is gekozen voor het principe ‘bouwen met natuur’; een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van land verdedigen. Een zandige dynamische oplossing in plaats van een gefixeerde harde. Een keuze waarmee kansen ontstaan voor de regio om haar kust kwalitatief te versterken ten behoeve van natuur en recreatie. Volgens de jury is van de nood een deugd gemaakt door middel van een indrukwekkend staaltje ingenieurskunst.

 Tugelawegblokken Winnaar Arie Kepplerprijs 2016
Tugelawegblokken, Transvaal, Amsterdam

Woningbouw

Tugelawegblokken, Transvaal, Amsterdam door M3H Architecten; Machiel Spaan, Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen en Marc Reniers
De nieuwe Tugelawegblokken zijn zorgvuldig ingepast in het ensemble van Leliman. De nieuwe gevels vormen een eigentijdse vertaling van de oorspronkelijke gevels van Leliman. In hun ritmiek, plasticiteit en het vlechtwerk van metselwerkverbanden reageren ze op de omgeving en de bestaande gebouwen.

Tandwielenfabriek Winnaar Arie Kepplerprijs 2016
Voormalige tandwielenfabriek in de Nieuwmarktbuurt, Amsterdam

Cultuurhistorie

De verbouwing van de voormalige tandwielenfabriek in de Nieuwmarktbuurt tot woningen door Ronald Janssen Architecten i.s.m. Donald Osborne Architect is de winnaar in de categorie Cultuurhistorie.

 

Reageer op dit artikel