nieuws

Vijf nominaties ARC16 Jong Talent Award bekend

Architectuur

Dit jaar organiseert de redactie van de Architect voor het eerst de ARC16 Jong Talent Award. Deze prijs belicht een ontwerper met een oorspronkelijke visie op het vakgebied en een buitengewone bijdrage aan de professie in de eerste fase van de architectonische carrière. Uit de voorgedragen jonge talenten zijn vijf nominaties geselecteerd: Chris Collaris, Guillem Colomer, Ramon Scharff, Roy Pype en Wessel van Beerendonk. Op 6 oktober pitchen zij tijdens het de Architect Business Lab voor de jury over hun visie op de architectuur.

Vijf nominaties ARC16 Jong Talent Award bekend

De ARC16 Jong Talent Award brengt de creativiteit en het talent van jonge architecten onder de aandacht. Daarmee draagt de prijs bij aan de positie van deze talentvolle ontwerpers in de sector en de samenleving. Tegelijkertijd stimuleert de ARC16 Jong Talent Award het gesprek over de toekomst van de architectuur.

De redactie vroeg architecten, opdrachtgevers, toeleveranciers en experts uit het vakgebied naar hun helden van morgen. De vijf genomineerde jonge talenten onderscheiden zich door een enorm enthousiasme, durf en creatieve ideeën. Daarnaast hebben zij een originele visie op de rol van de architectuur in de samenleving en zijn zij in staat uitstekend over hun werk te communiceren.

Chris Collaris
Chris Collaris (1981) studeerde in 2006 Cum Laude af aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij start direct bij Rene van Zuuk Architekten en vertrekt kort daarna naar NL Architects, waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de bouwaanvraag van het Funen Verdana blok te Amsterdam. In 2008 begint Chris als projectarchitect bij Paul de Ruiter Architects en werkt hij aan het TNT Green Office te Hoofddorp en verschillende diverse grote selecties en villaontwerpen.

  

In 2013 start Chris Collaris zijn eigen architectenbureau en werkt hij aan diverse particuliere woonhuizen en villa’s in Nederland en ver daarbuiten. Hij initieert het concept The Black Gold, een ontwerp voor het hergebruik van een uitgerangeerde mega olietanker aan de kust van de Perzische Golf. Inmiddels worden veel van zijn ontwerpen gebouwd, waaronder een stadsvilla in Kralingen Rotterdam en een villa in Mount Brydges in Canada.  

Guillem Colomer
Guillem Colomer (1986) is een gepassioneerde architect, die zowel in Spanje als in Nederland is opgeleid. In 2012 studeerde hij af aan de Universitat Politècnica de Catalunya in Barcelona. Vervolgens werkte hij vijf jaar bij Neutelings Riedijk Architecten, waar hij ruime ervaring opdeed in de ontwikkeling van complexe projecten met een publiek, commercieel en cultureel programma.

  

In 2015 begon Guillem zijn eigen bureau: COFOarchitects. Met het sterke streven naar kwalitatieve ontwerpen is hij sindsdien betrokken bij verschillende projecten. Op deze manier vertaalt hij krachtige, innovatieve concepten naar duidelijke architectonische oplossingen, waarbij de ontwikkelingsstrategie een belangrijke rol speelt.  

Ramon Scharff
Ramon Scharff (1989) is in maart 2016 Cum Laude afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Sinds 2008 heeft hij werkervaring opgedaan bij onder andere Dingeman Deijs, MVSA, spacematter en CASA. Naast ontwerpen houdt hij zich bezig met het onderzoek, wat voor hem de basis is voor een kritische houding ten opzichte van hedendaagse werkwijzen en visies. Hij gelooft in een gepersonaliseerd benadering en ontwerp. Elke bewoner, bedrijf, locatie of gebouw verdient volgens hem deze aanpak.

  

“Als architect heb je een grote verantwoordelijkheid, ik vind dat je daar zorgvuldig mee om moet gaan en je niet moet laten leiden door je eigen ego. Onderzoek daarom op locatie, in het heden en verleden, wees slim, innovatief en bescheiden,” aldus Ramon.  

Roy Pype
Roy Pype (1981) studeerde architectuur aan de KU Leuven, waar hij in 2004 afstudeerde, en volgde daarna de opleiding Architectural Design Management Systems aan de TU Eindhoven. Roy is oprichter van Proof of the sum, een ontwerpbureau op het raakvlak van architectuur en organisatiepsychologie, met een vestiging op het Amsterdam Science Park. Daarvoor was hij als associate partner werkzaam bij Wiegerinck architectuur stedenbouw.

  

Roy gelooft in de kracht van connectie. Met Proof of the sum richt hij zich daarom op kennisintensieve bedrijven en (onderwijs)instellingen, die de krachtige relatie tussen kennisdeling en ruimtelijkheid willen ontdekken, waarmaken én bewijzen. Bij elk project waar Roy aan meewerkt, dient het versterken van kennisdeling centraal te staan.  

Wessel van Beerendonk
Wessel van Beerendonk (1990) behaalde nominaal zijn bachelor Architecture and Construction engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarna studeerde hij in 2014 Cum Laude af aan de TU Delft op de toepassing van industriële robotarmen binnen het architectonische ontwerpproces. Tijdens zijn studie deed hij gedurende twee jaar professionele kennis op als assistent-engineer bij de Oskomera Group.

  

Begin 2015 startte hij, samen met Leon Spikker en Lucas ter Hall, het architectonische ontwerp- en fabricagebureau Studio RAP. Het drietal ontmoette elkaar op de TU Delft. Uit een gedeelde frustratie over het gebrek aan innovatie in de architectuursector, ontstond Studio RAP. De toepassing van industriële robots in de architectuur geeft RAP de kans om duurzamere, expressieve architectuur te realiseren. Tot op heden functioneert Wessel van Beerendonk als architect en directeur van Studio RAP.  

Pitches op de Architect Business Lab
De vijf genomineerden houden op donderdag 6 oktober tijdens het de Architect Business Lab een pitch voor de jury en het publiek. De jury ondervraagt de jonge talenten vervolgens naar hun vernieuwende visie en positie in zowel de sector als de samenleving. Op basis van dit gesprek wijst de jury de winnaar van de ARC16 Jong Talent Award aan.

De jury van de ARC16 Jong Talent Award bestaat uit Marjolein van Eig (Bureau Van Eig, voorzitter), Elsbeth Ronner (Lilith Ronner van Hooijdonk), Jan Richard Kikkert (Architectenbureau K2), Mark van de Velde (Havensteder) en Marieke Giele (redactie de Architect, secretaris).

Feestelijke prijsuitreiking
De uitreiking van de prijs vindt op 17 november 2016 plaats tijdens de ARC16 Award Show in Scheveningen. Tijdens deze feestelijke avond ontvangt de winnaar de felbegeerde ARC16 Jong Talent Award.

De ARC16 Jong Talent Award is een initiatief van Shapes en de Architect.

Reageer op dit artikel