nieuws

September editie van de Architect: Alles over Architectuur en Zorg

Architectuur

Binnenkort beschikken mensen over hun medische data om zelf aan hun gezondheid te werken. Zo kunnen ziektes worden voorkomen voordat ze de kop opsteken. Nog altijd worden mensen in voorkomende gevallen via hun huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis om daar verder onderzoek te ondergaan. Maar deze weg lijkt langzamerhand onbetaalbaar te worden, zeker nu mensen steeds ouder worden.

September editie van de Architect: Alles over Architectuur en Zorg

Door: Harm Tilman

Voor architectuur heeft deze trend ingrijpende gevolgen. Om deze op het spoor te komen maakte de redactie een rondgang langs enkele toonaangevende zorggebouwen en sprak ze met betrokkenen, zowel opdrachtgevers als architecten, ontwerpers en adviseurs. Wat blijkt? Standaard vormgeving begint langzaam een vies woord te worden in het ziekenhuis.

Althans in Nijmegen. Daar is de psychiatriekliniek vormgegeven als een omgeving die een verandering in gedrag ondersteunt of zelfs bewerkstelligt. Menselijke maat, sfeer en zachtheid winnen in het ontwerp aan belang. Patiënten worden gezien als gasten en de gebouwen zijn dientengevolge warmer, meer aangekleed en omhullender gemaakt. De vergelijking met het ontwerp van een hotel of een wellness center is dan snel gemaakt.

 HTI Zorg septembernummer
Het interieur is door Suzanne Holtz gemodelleerd naar een hotelomgeving. Foto Matthijs Borghgraef

Ook het bouwproces verandert hierdoor ingrijpend. De tijd dat een ziekenhuis casco werd opgeleverd en pas daarna werd ingericht, ligt ver achter ons. Gebouw, interieur en omgeving worden integraal aangepakt. Mensen brengen immers minstens 90% van hun tijd binnen door. Dus die verdient alle aandacht. Al vroeg komen daarom naast de architect en de adviseurs, interieurontwerpers en designmanagers aan tafel te zitten.

Van ontwerpers wordt verwacht dat ze meer met elkaar gaan samenwerken en dat ze goed kunnen luisteren naar de noden van patiënten, personeel en bezoekers. Tevens worden ze uitgedaagd grip te krijgen op de ambities, de duurzaamheid, de financiering en de exploitatie van de zorggebouwen. Te verwachten valt dat architecten op basis van dergelijke ambachtelijke vaardigheden hun verdienmodel serieus kunnen verbeteren.

 

Reageer op dit artikel