nieuws

Oplevering woontoren Aurora

Architectuur

Afgelopen weekend (10/9) is woontoren Aurora op de TU/e campus officieel in gebruik genomen. Vestide, onderdeel van Woonbedrijf woningcorporatie in Eindhoven, realiseerde op de campus 303 studentenwoningen, voor met name internationale studenten en promovendi. Het ontwerp is van Office Winhov in samenwerking met office haratori (Zürich, Zwitserland) en BDG Architecten Ingenieurs Almere.

Oplevering woontoren Aurora

De woontoren is de eerste permanente studentenhuisvesting die op de campus van TU/e is ontwikkeld. Ongeveer 100 bewoners zijn verhuisd vanuit de (tijdelijke) Spaceboxen. Daarnaast zijn de afgelopen weken talenten uit alle delen van de wereld in Aurora ingetrokken om hun studie of promotie te starten aan de TU/e.

De nieuwe woontoren telt 303 gestoffeerde en gemeubileerde studentenwoningen verdeeld over 14 verdiepingen. Elke verdieping – behalve de begane grond en de 14e – heeft dezelfde indeling. In totaal zijn er 26 groepswoningen van 4 kamers met gedeelde voorzieningen (huurprijs € 215,00 excl. servicekosten), 121 kleine studio’s (huurprijs € 386,00 excl. servicekosten), 66 grotere studio’s met eigen sanitair en keukenblok (huurprijs € 430,00 excl. servicekosten), en 12 tweekamerappartementen (huurprijs 492,00 excl. servicekosten).

Op de begane grond komen naast vier zelfstandige woningen (standaard), de installatieruimtes, de gezamenlijke fietsenstalling, een wasserette en een ontmoetingsruimte. Op het dak komen zonnecollectoren, die een groot deel van de algemene verlichting in het gebouw van stroom voorziet.

Spaceboxen

Vestide verhuurde186 Spaceboxen op de TU/e Campus. Deze zijn in 2005 geplaatst als tijdelijke oplossing voor de groeiende vraag. 100 bewoners die in de Spaceboxen hebben gewoond, zijn nu verhuisd naar Aurora. Inmiddels zijn de Spaceboxen weggehaald en opgeslagen. De Spaceboxen krijgen een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld bij de transformatie van het kantoor van Woonbedrijf aan de Willemstraat tot appartementen voor jongeren. Door de Spaceboxen te vervangen door permanente studenteneenheden is een betere continuïteit in studentenhuisvesting in Eindhoven en specifiek op de TU/e-campus geborgd.

Reageer op dit artikel