nieuws

Nieuw studentencomplex in Leiden

Architectuur

Leiden heeft er een nieuwe woonlocatie voor studenten bij. Deze week leverde DUWO het complex aan de Langebrug in Leiden op. Het ontwerp van Dick van Gameren Architecten telt 216 kamers met gedeelde voorzieningen. Aan de afwerking van het omgevingsterrein wordt nog gewerkt.

Nieuw studentencomplex in Leiden

De in het centrum gelegen locatie van het nieuwe studentencomplex kent een lange geschiedenis. In het verleden stond hier de oude St. Petruskerk, die in 1933 afbrandde. Nadien stonden er panden van Sociale Zaken en de brandweerkazerne. Na de sloop daarvan werd archeologisch onderzoek op het terrein uitgevoerd en kon de nieuwbouw door DUWO beginnen. In de nieuwbouw zijn enkele herinneringen uit het verleden opgenomen, zoals originele kerkdeuren die als ornament in de gang zijn geplaatst en de reconstructie van de gevel van de oude kerk. Op het terrein zelf staat een herinnering aan de brandweerkazerne: de slangentoren, ooit gebruikt om brandslangen in te drogen. Hier wordt – na een kleine aanbouw –  een architectenbureau gehuisvest.

Studentenwoningen Langebrug Leiden 

De bouw van het complex begon in maart 2015 en zou eind 2016 worden opgeleverd. De bouw, uitgevoerd door Van Rhijn Bouw, ging sneller dan verwacht waardoor de oplevering kon worden vergroegd. De studenten konden hierdoor bij begin van het nieuwe studiejaar zo hun woning betrekken.

 

Reageer op dit artikel