nieuws

Kollhoff en Pols winnen competitie hotel Houthaven

Architectuur

De prijsvraag voor een hotel met horecafunctie in de Amsterdamse Houthaven is gewonnen door Kollhoff & Pols Architecten. Met een ode aan de Amsterdamse School markeert het ontwerp het hart van het gebied. Het gebouw BOOT&CO verrijst op de kop van Eiland 3, direct aan het IJ. Naast een hotel bevat het ontwerp een publiek atrium met marktfunctie en horecagelegenheden. Het dient als ontmoetingsplek voor de nieuwe buurt.

Vanaf het IJ vormt het bouwwerk het gezicht van het nieuwe stadsdeel. Tussen twee vleugels liggen een café, restaurant, fitness, zwembed en een intieme groene voortuin. “Varend over het IJ, licht in de verte een feestelijk silhouet op met puntdaken en dakkapellen. Het is meteen duidelijk dat hier iets bijzonders gebeurt: het silhouet ademt de sfeer van zowel het pakhuisverleden van de Houthaven als de architectuur van de Amsterdamse School. De koppen van het gebouw lopen door tot in het water zodat het silhouet zich volledig kan spiegelen in het water”, aldus Alexander Pols.

 

Huiskamer 

Vanuit de stad vormt het gebouw een afsluiting van een uitbreiding van de Spaarndammerbuurt. Aan deze zijde ligt de entree die de smalle straat activeert. Een zonovergoten atrium is een huiskamer voor de buurt. Deze ruimte is een eigentijdse interpretatie van een markthal gevuld met winkeltjes en horeca. Tevens is het atrium de ontmoetingsplek voor het hotel, met receptie en lounge, en kan deze worden geprogrammeerd voor allerlei andere ontmoetingsfuncties in de toekomst.

 

Expressief metselwerk

In de architectuur brengt het pand een ode aan de Amsterdamse School. Massieve bakstenen vlakken worden afgewisseld met expressieve erkers en bekroond met dakkapellen die uitkijken over het IJ. De verticale ritmiek van de erkers en de grote kozijnen geven het gebouw een menselijke maat. Het expressieve, ronde dak bindt het hele volume samen. In het metselwerk wordt vakmanschap verwerkt: scherpe detaillering en fijn reliëf in metselwerkverbanden, rollagen en sierbanden die wedijveren met het oude ambachtelijke handwerk, aldus het bureau.

 

 

Reageer op dit artikel