nieuws

Drie zorgprojecten onder de loep

Architectuur

In de rubriek spotlight lichten we drie projecten uit. Het Zaans Medisch Centrum van Mecanoo wordt bijna opgeleverd. Het ontwerp is het resultaat van een LEAN ontwerpproces. Willem Wopereis interviewde partner architect Ellen van der Wal over hoe deze benadering leidt tot een ontwerp. Volgens haar verdient een ziekenhuis de kwaliteit van een publiek gebouw.

 

De Egelantier – Joris Molenaar

In een gesprek met Joris Molenaar gaat Hans van der Heijden op zoek naar de gedachten achter woonzorgcomplex De Egelantier. Het grote complex is ingebed in een wijk naar ontwerp van Dudok. Molenaar is al zijn hele architectenbestaan geïnteresseerd in het eclecticisme, wat ook uit dit ontwerp blijkt. “Het gebouw is uitbundig, niet eenduidig en niet modern (whatever that may be)”, aldus de architect. Hoe gaat een veelvormig gebouw samen met de economie van de bouwbaarheid? Hoe is het dakenlandschap ontworpen? Hoe kies je voor stijl?


foto: Luuk Kramer 

Kinderpsychiatrisch centrum (KPC) Genk – osar

Naast het ziekenhuis van Genk is naar ontwerp van osar een centrum voor kinderpsychiatrie gerealiseerd. Deze healing environment is volledig gericht op een rustige leef- en therapieomgeving voor kinderen. De vleugels met leefgroepen liggen verzonken tussen een serie bladvormige binnentuinen. Volgens Gideon Boie en Fie Vandamme zou het interieur niet misstaan als toonzaal voor Vitra meubilair.


Foto: Sven van Baarle  

 

Reageer op dit artikel