nieuws

Agendatip: Stadscafé (#3) over Tiny Houses door RAP Leiden

Architectuur

Op woensdag 7 september vindt in het Stadshuis van Leiden de derde editie van het Stadscafé plaats. Deze avond staat geheel in het teken van Tiny Houses. Op uitnodiging van RAP Leiden gaan drie kenners in gesprek over waar dit nieuwe fenomeen een plek kan krijgen in de stad.

Agendatip: Stadscafé (#3) over Tiny Houses door RAP Leiden

 

Het Stadscafé (#3) draait om de vraag hoeveel ruimte de moderne stedeling eigenlijk nodigt heeft om in te wonen. Veel tiny houses staan nu nog in een groene omgeving, maar de kleine ruimtes lijken een ideale oplossing voor de bevolkingsgroei in de steden. Dit roept de vraag op of de kleine huisjes op een goede manier zijn te integreren in het bestaande stedelijke weefsel. Door de huisjes aan, op, onder of zelfs in bestaande gebouwen te plaatsen, kunnen deze een onderdeel worden van deze structuur.

Tijdens de derde editie van het Stadscafé gaan drie kenners met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om Tiny Houses te integreren in de stad. Ivan Nio (sociaal geograaf), Gert van Vugt (Sustainer Homes) en Jurgen van der Ploeg (FARO Architecten) zijn elk vanuit hun eigen perspectief betrokken bij de kleine huisjes. Onder leiding van moderator Mathias Lehner leggen zij uit hoe zij aankijken tegen dit nieuwe fenomeen in de stad.

De kenners
Ivan Nio is sociaal geograaf. Hij begrijpt waarom de kleine huisjes zo populair zijn en kan vertellen hoe dat komt. Zijn het onze duurzaamheidsidealen? Of luisteren we naar onze portemonnee?

Gert van Vugt oogst lof en succes met zijn bedrijf Sustainer Homes, dat oude containers converteert tot duurzame, zelfvoorzienende woningen. Hoe klein is klein? Die vraag krijgt hij vaak en hij ontdekt tijdens zijn werk dat veel meer mensen oren hebben naar kleiner wonen. Maar niet iedereen wil tiny.

Jurgen van der Ploeg van FARO Architecten is de derde gast. FARO en de TU Delft startten samen het Tiny Tim (Timber Independent Mobile) project, en daarmee gaat het uitstekend. Het concept leent zich uitstekend als studentenwoning of autarkisch vakantiehuisje.

Het Stadscafé (#3) vindt plaats op woensdag 7 september om 20.00 uur in het Stadhuis van Leiden.

Lees ook:
The Making of Tiny T.I.M.
Hot: tiny houses
Lena en Laurens denken klein
Wonen in een Tiny House in Alkmaar

Reageer op dit artikel