nieuws

Verkeersleidingpost Utrecht onderscheiden met International Architecture Award 2016

Architectuur

De verkeersleidingspost in Utrecht, een ontwerp van de Jong Gortemaker Algra Architecten, heeft de International Architecture Award 2016 in de wacht gesleept. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, samen met The European Center for Architecture Art Design and Urban Studies and Metropolitan Arts Press, Ltd.

In totaal waren er 132 winnende projecten uit 43 verschillende landen. De VL-post Utrecht is het enige Nederlandse project op de lijst. Niet alleen gebouwen komen in aanmerking voor de prijs, ook landschapsarchitectuur en stedenbouwkundige projecten kunnen meedoen. Er waren dit jaar honderden inzendingen, de jury kreeg uiteindelijk een shortlist van 370 projecten voorgelegd. De bekendmaking van de 132 winnaars vond in juli plaats in Italië.

Robuust

De VL-post Utrecht is ontworpen door architectenbureau de Jong Gortemaker Algra. Het gebouw beslaat circa 4.500 m², waarvan 1000 m² voor de seinzaal. Door gebruik van staal en glas heeft de VL-post een industriële en robuuste uitstraling. In het gebouw waarin ProRail al het treinverkeer in de regio regelt, staan de gebruikers centraal. Het is een duurzaam gebouw met onder adere driedubbel glas en een ‘energiedak’ met zonnepanelen en beplanting voor extra isolatie. De post is sinds 2015 in gebruik.

Uitreiking

De prijs wordt uitgegeven door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, samen met The European Center for Architecture Art Design and Urban Studies and Metropolitan Arts Press, Ltd. De uitreiking van de Award is op 2 september in Istanboel. De winnende projecten zullen daar met foto’s worden tentoongesteld, voorafgaand aan de Istanbul Design Biënnale. In 2016 en 2017 gaat de tentoonstelling door Europa: onder andere Athene, Milaan, Lissabon en Berlijn. Ook verschijnt er een boek over de winnende projecten. De prijs bestaat sinds 2004.

 Bekijk de lijst met winnaars

Inschrijven voor de volgende editie kan ook.

Reageer op dit artikel