nieuws

Stadswijk DijleDelta Leuven in aanbouw

Architectuur

Aan de zuidelijke stadsoever van de Vaartkom wordt de komende jaren de laatste industriële site in Leuven, de voormalige Inbev-site, omgevormd tot een nieuwe stadswijk: DijleDelta. Er is plaats voor appartementen, stadswoningen met tuin en studentenhuisvesting. In een eerste fase worden de appartementen in gebouwen ‘Eiland & Feestzaal’ gerealiseerd. SVR-Architects tekende voor het ontwerp.

Stadswijk DijleDelta Leuven in aanbouw

Centraal in het DijleDelta-project komt het Sluispark. Het betreft de bouw van tachtig appartementen verdeeld over twee gebouwen op de voormalige Stella-Artois locatie. Het grote gebouw is gelegen tussen de DijleDelta (gebouw Eiland) en bevat 66 appartementen, met bijhorende ondergrondse parking. Het kleine gebouw (gebouw Feestzaal) is gelegen aan de Vaartstraat en bevat 14 appartementen met bijhorende ondergrondse parking.

DijleDelta Leuven door SVR_Architects en DiViX

De renovatie van de bestaande Smidse behoort eveneens tot het project. Zowel de stad Leuven als de projectontwikkelaar zijn eigenaar van een gedeelte van het gebied waarin de groene zone wordt gerealiseerd. Beide delen vormen echter een onlosmakelijk geheel. Daarom engageren stad en ontwikkelaar zich om het park gezamenlijk aan te leggen. De realisatie van het park gebeurt door ViRiX. In het Sluispark worden grasvelden omsloten door wandelpaden en voorzien van zitmogelijkheden.

DijleDelta Leuven door SVR_Architects en DiViX

Water

Op verschillende plaatsen binnen het project werd de Dijle opnieuw in open bedding gelegd, zodat het water weer nadrukkelijk in de stad aanwezig is. Nagenoeg alle gebouwen zullen aan het water gelegen zijn.

Wandelverbinding

Door de aanleg van het Sluispark zal geen doorgaand verkeer meer mogelijk zijn van de Sluisstraat naar de Vaartkom. Via het openbaar toegankelijke park komt hiervoor een rechtstreekse wandelverbinding naar de binnenstad. In afwachting werd op een stukje van de locatie een tijdelijk buurtparkje aangelegd.

De appartementen kijken uit over het water van de Dijle en/of het park. Door het openmaken van de Dijle en de aanleg van het Sluispark heeft gebouw Eiland twee voorgevels. De appartementen hebben hun leefruimte met terras op het zuidoosten of op het westen aan de parkkant, in functie van de geveloriëntatie.

Energievriendelijk bouwen

De appartementen worden afgewerkt met hoogwaardige materialen. Extra aandacht wordt besteed aan energievriendelijk bouwen, met de nadruk op akoestiek en isolatie. Er is gekozen voor een open architectuur met grote glaspartijen voor de leefruimtes en een meer gesloten gevel in metselwerk daar waar de slaapkamers zich bevinden. De gebruikte materialen verwijzen op een subtiele doch hedendaagse manier naar de industriële geschiedenis van de site: gevels in rood metselwerk en wit beton, een natuurstenen sokkel en een koperkleurig dakvolume.

Bron: Architectura.be

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels