nieuws

Sculpturaal Duinkarkas vormt basis voor nieuwe duin op Vlieland

Architectuur

Op Vlieland hebben Jorrit Noordhuizen (NOHNIK architecture and landscapes) en Inge Kersten (Scope / HNS) het project Duinkarkas gerealiseerd. Dit houten sculptuur experimenteert met het invangen van stuifzand op het eiland. Vanaf nu kan de natuur zijn werk gaan doen, zodat de basis ontstaat voor een nieuwe duin.

Sculpturaal Duinkarkas vormt basis voor nieuwe duin op Vlieland

 

Acht enthousiaste bouwers hebben het afgelopen weekend gewerkt aan het Duinkarkas van Jorrit Noordhuizen en Inge Kersten vormt. Dit houten sculptuur vormt met een lengte van 50 meter een imposant bouwwerk op het strand van Vlieland. Daarmee vormt het op dit moment nog een intrigerende constructie, die de natuur verder zijn gaan laat gaan.

  

Natuurlijke kustdynamiek
Het Duinkarkas vormt een experiment dat meer inzicht moet geven in het natuurlijke effect van stuifzand. Dit moet het mogelijk maken om in de toekomst een robuust kustlandschap te realiseren, waarbij de natuurlijke duingroei het uitgangspunt is. Met het creëren van nieuwe duinen blijft het achterland op deze manier beschermd.

Met het Duinkarkas op Vlieland testen Noordhuizen en Kersten de zandvangcapaciteit van een kunstmatige basis van een duin. De houten constructie ondervangt het stuifzand en vormt daarmee een embryonale duin. Een constant meetsysteem brengt de duinvorming in kaart, zodat eind oktober meer duidelijk is over de effectiviteit en stabiliteit van het bouwwerk. Noordhuizen en Kersten willen het Duinkarkas vervolgens verder gaan optimaliseren.

  

Het Duinkarkas is een experimenteel project van Jorrit Noordhuizen en Inge Kersten in samenwerking met Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Gemeente Vlieland en Defensie. Het project ontvangt ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie.

Lees ook:
Strandtrap op Callantsoog door Dijkco Landschapsarchitectuur
Voetgangersbrug Wenduine: ‘Het Wrakhout’
Een paviljoen als de stad

Reageer op dit artikel