nieuws

Museum Arnhem: SeARCH

Architectuur

Onlangs won Benthem Crouwel Architects de architectenselectie voor de uitbreiding en renovatie van Museum Arnhem. Er is vraag naar extra expositieruimte, een nieuwe entree, museumcafé en publieksfaciliteiten. De unieke locatie op de stuwwal en de bestaande monumentale Buitensociëteit uit 1875, maakten de opgave uitdagend en kansrijk. Vijf uiteenlopende teams werden geselecteerd voor een tweede ronde. Dit leverde interessante ontwerpen op. Deze week lichten we er elke dag een uit.

Museum Arnhem: SeARCH

Tekst: Willem Wopereis 

Golvende museumruimte in stuwwal

“Een weloverwogen combinatie van niet te veel sloop, consolidatie, restauratie en noodzakelijke nieuwbouw” is volgens SeARCH het beste uitgangspunt. In het ontwerp wordt naast het Sociëteitsgebouw ook de bestaande Rijnzaal van architect Eschauzier behouden. De verbinding met de oudbouw op de begane grond wordt echter weggehaald, met een ‘doorgeknipte’ gevel als stille getuige. De Rijnzaal krijgt zo een nieuwe betekenis als een paviljoen in de museumtuin.

 

Luifel

Op de kop van de oostvleugel van het Sociëteitsgebouw, dicht aan de straat, komt de nieuwe hoofdentree. De centrale koepelruimte krijgt een horecafunctie, met een groot terras tussen beide armen van het gebouw. In het westelijke gedeelte ligt het auditorium. Hiermee liggen de publieke functies allen op de begane grond en wordt de tuin geactiveerd. Over de gehele zuidgevel is een luifel toegevoegd. Deels is deze open en fungeert zo als veranda, deels is deze verglaasd en functioneert als nieuwe verkeersruimte.

 

Ondergronds

Vanuit de oostvleugel biedt deze verkeersruimte toegang tot de nieuwe ondergrondse zalen. In een groot rechthoekig volume liggen zalen van verschillende grootte. Richting de stuwwal opent een golvende gevel het uitzicht over de Rijn en brengt daglicht in de verkeersruimte. Deze slingert als ongedefinieerde ruimte tussen de rechthoekige zalen door. De Rijnzaal aan het eind van de route kan dienst doen als climax van een tentoonstelling, of als zelfstandige experimentele ruimte. De zaal zou “zoals bij Palais de Tokyo […] meer in open verbinding met het park en met de kunst in de parktuin kunnen staan”, aldus SeARCH.


Laag -1 

Tuinpad

Vanaf de Rijn gezien is de slingerende gevel goed zichtbaar. Het Sociëteitsgebouw, de Rijnzaal en de nieuwe ondergrondse toevoeging zijn herkenbaar als drie losse elementen met een sterk eigen karakter. Slim bedacht is het verdiepte tuinpad dat meeslingert met de nieuwe gevel en tevens uitkijkt over de Rijn. Vanwege de verdiepte ligging is een borstwering niet nodig en blijft op maaiveldniveau het uitzicht vanuit de museumtuin vrij.

 

Uit het juryrapport

“De visie van SeARCH laat heldere uitgangspunten en een scherpe analyse zien. Ook wordt het oude sociëteitsgebouw mooi gebruikt. De golvende ondergrondse nieuwbouw in de stuwwal wordt door de jury echter als ‘heel heftig’ en te willekeurig gekarakteriseerd. Dit bouwwerk is te overheersend in het kwetsbare landschap, met name bezien vanaf Onderlangs. Ook voegt het volgens de jury onvoldoende toe.”

“De ondergrondse zalen zijn prima bruikbaar, maar de beoordelingscommissie vindt het onhandig dat de bezoekers na de entree meteen ondergronds gaan om daar lang te blijven. Er is onvoldoende nagedacht over de museumroute. Er bestaat aarzeling over de situering van de horeca in de koepel en de entree in de oostvleugel van het pand. Het zou volgens de jury logischer zijn die functies om te draaien. Het idee voor het behoud van de Rijnzaal als losstaand gebouw is verrassend te noemen, maar in deze visie ‘uit z’n verband getrokken’. Bovendien wordt het totaal als ‘wel erg veel’ voor het relatief kleine gebied gezien.”

Bekijk hier ook de andere inzendingen

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels