nieuws

Museum Arnhem: Happel Cornelisse Verhoeven & DRDH

Architectuur

Onlangs won Benthem Crouwel Architects de architectenselectie voor de uitbreiding en renovatie van Museum Arnhem. Er is vraag naar extra expositieruimte, een nieuwe entree, museumcafé en publieksfaciliteiten. De unieke locatie op de stuwwal en de bestaande monumentale Buitensociëteit uit 1875, maakten de opgave uitdagend en kansrijk. Vijf uiteenlopende teams werden geselecteerd voor een tweede ronde. Dit leverde interessante ontwerpen op. Deze week lichten we er elke dag een uit.

Museum Arnhem: Happel Cornelisse Verhoeven & DRDH

Tekst: Willem Wopereis

‘Intense Absense’

Happel Cornelissen Verhoeven Architecten en DRDH Architects nemen het sociëteitsgebouw van Cornelis Outshoorn als basis ‘voor een versmelting van oud en nieuw tot één herkenbaar icoon’. Door de later toegevoegde vleugels te verwijderen wordt ruimte gemaakt voor een toegankelijke publieke tuin en entreeplein. In de centrale koepelhal ligt de nieuwe hoofdentree. Deze biedt in een oogopslag overzicht over de nieuwe opzet van het museum.

 

Publieke begane grond

Beide zijvleugels van het museum worden weer geopend richting straat en tuin. De drie opeenvolgende ruimtes worden geschakeld en bieden enerzijds plaats aan een ticketbalie en museumwinkel en anderzijds aan het museumcafé. Het bestaande gebouw is volledig vrij toegankelijk en krijgt zodoende een sterk publiek karakter. De museumtuin en het entreeplein / terras worden hiermee sterk geactiveerd. Nieuwe daklijsten en toegevoegde lichtkoepels op de vleugels belichamen de eigentijdse renovatie van het historische pand.

 
Indelingsmogelijkheden voor de tentoonstellingszaal

Ondergronds

Midden in de koepel biedt een ruime wenteltrap toegang tot rondgang op de eerste verdieping en de nieuwe ondergrondse zalen. Vanwege het behoud van bestaande bomen wordt de tentoonstellingsruimte in twee losse zalen ondergebracht. Beide liggen parallel aan een van de vleugels. De oostelijke uitbreiding is rechthoekig, de westelijke bestaat uit een viertal geschakelde langwerpige ruimtes die getrapt aaneengeschakeld zijn. Deze ongebruikelijke plattegrond biedt verrassend veel interessante indelingsmogelijkheden om exposities mee in te richten.

De museumzaal als grote open ruimte

De museumzaal opgedeeld in geschakelde schilderijzalen

Symbiose

Aan het eind van de ruimte verschaft een groot venster uitzicht over de Rijn en haar uiterwaarden. Onder het alzijdige nieuwe paviljoen ligt een negen meter hoge ruimte met bovenlicht. In de tuin en richting de stad is dit paviljoen het enige gebaar dat de grote nieuwe ondergrondse uitbreiding zichtbaarheid geeft. Vanaf de rivier gezien tonen de getrapte gevels in de stuwwal en de bestaande sociëteit gezamenlijk het nieuwe karakter: subtiel, landschappelijk ingebed, met een sterke symbiose tussen bestaande en nieuwe elementen.

Zwerfkoepels door de stad geven herkenbaar zichtbaarheid in de omgeving

Uit het juryrapport

“Happel Cornelisse Verhoeven en DRDH creëren een prachtig, maar klassiek beeld van Museum Arnhem. Dat past minder goed bij het eigentijdse en ongedwongen karakter van het museum. De visie is subtiel en zorgvuldig, maar roept de vraag op of het ‘uitnodigend gebaar’ naar de stad niet te bescheiden is. De jury vindt het jammer dat het museum zich met de rug naar de stad lijkt te keren. Er is waardering voor het behoud van het landschap in deze visie.”

“De beoordelingscommissie vindt nieuwe koepels op het gebouw en het gebruik van schaalmodellen daarvan als zwerfvitrines in de stad erg leuk. Toch wordt het idee als een -wat lastig te beheren- toevoeging beoordeeld en niet als wezenlijk onderdeel van het museum.  De route die de museumbezoeker onder de grond moet afleggen is langdurig en te weinig afwisselend. Het beloofde uitzicht op Rijn en Betuwe wordt in de visie te mooi voorgesteld. Door het ingraven in de stuwwal heeft de bezoeker een beperkter uitzicht. Het bestaande gebouw wordt in deze visie tot tevredenheid van de juryleden weer van groter belang.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels