nieuws

Loos alarm rond scheve toren Hoog Catharijne

Architectuur

Het centrum van Utrecht rond de bouwplaats van Hoog Catharijne is dinsdagavond afgezet. Omwonenden vreesden dat het Poortgebouw dat BAM daar neerzet op instorten stond. Maar de dubbelgekromde gevel en scheefstaande kolommen maken deel uit van ontwerp.

Loos alarm rond scheve toren Hoog Catharijne

Tekst: Ad Tissink

Na melding van verontruste Utrechtenaren over het vervaarlijk scheef staande gebouw zette de politie rond 9.00 uur dinsdagavond uit voorzorg de Catharijnesingel af, één van de belangrijkste verkeersslagaders van het centrum van de stad. Een politiehelikopter vloog direct uit om vanuit de lucht de bouwplaats in de gaten te houden. 

Alles volgens plan
Daar was de avondploeg van BAM, onbewust van alle commotie, bezig met het verticaal transport van alle bouwmaterialen voor de volgende werkdag. Het ontging de bouwvakkers echter niet dat er om hen heen de nodige commotie was, dus staakte de voorman de werkzaamheden en ontruimde volgens de procedure de bouwplaats. Ook de machinisten van de twee torenkranen vroeg hij naar beneden te komen. 


Beeld: Stir Architecture 

Toen de voorman bij het bouwhek aan een politieman vroeg wat er precies aan de hand was, hoorde hij tot zijn verbazing dat zijn eigen bouwplaats de oorzaak van alle commotie was. Utrechtenaren die vanaf de Tivolibrug op de mooie zomeravond het grillige bouwwerk hadden gadegeslagen, waren bezorgd over de scheefstaande kolommen en gekromde gevel. Ze hadden alarm geslagen bij de politie die daarop meteen in actie kwam. Toen de voorman de politie overtuigd had dat er niets aan de hand was en dat alles volgens plan werd gebouwd, maakte de politie een einde aan de afzetting.

Hilarische situatie
Waarom uitgerekend dinsdag de commotie ontstond is uitvoerder Robin Kroesen van BAM niet duidelijk. Het steigermateriaal bovenin was al twee weken verwijderd en de schots en scheef staande kolommen waarvan eentje een hellingshoek maakt van 45 graden zijn sindsdien ook voor iedereen zichtbaar. “Maar wie de bouw een klein beetje gevolgd heeft, weet dat we vanaf het begin flink overhellende en uitkragende bouwdelen hebben gerealiseerd. Er was niets nieuws onder de zon.”


Beeld: Stir Architecture 

Projectdirecteur Ron van der Horst van BAM is stelliger: “Dit was waarschijnlijk een dronkemans actie van een clubje studenten. Het is momenteel ontgroeningstijd, de hele stad wemelt van de groepen dronken studenten. Het zou mij niet verbazen als een van die clubjes, de bron was van alle commotie.”

Vertraging heeft het allemaal niet opgeleverd. Er zat volgens Kroesen genoeg speling in het hijsprogramma om alle bouwmaterialen op tijd boven te krijgen. “Woensdagochtend hebben we ons vooral vermaakt over het voorval en heel hard gelachen over de hilarische situatie. Daarna zijn we weer aan de slag gegaan.”

Wel wat gewend 
Het Poortgebouw van Hoog Catharijne is ontworpen door Stir Architecture (voorheen Altoon Partners), een Amerikaans architectenbureau met een vestiging in Amsterdam, en OeverZaaijer architectuur en stedenbouw. Architect Joost Hulshof nam via twitter woensdagmorgen geamuseerd kennis van het voorval. “Je zou denken dat mensen inmiddels wel wat gewend zijn als het gaat om blobs, dubbelgekromde gevels en verre uitkragingen.


Foto: Melanie Visser 

Blijkbaar schrikken er toch nog af en toe mensen bij de aanblik van dit soort constructies.”  Het Poortgebouw wordt 120 meter lang en 45 meter hoog. Op de koppen van het gebouw staan twee torens die vanaf de begane grond flink overhellen tot een maximale uitkraging van 7 meter en dan naar boven toe weer terugwijken. De oplevering staat gepland voor medio 2018. In het gebouw komen winkels, een groot hotel en de nodige horeca.

Bron: Cobouw.nl

Lees ook:
Herontwikkeling Hoog Catharijne 

Reageer op dit artikel