nieuws

Lezersfoto: Haus Schminke – Hans Scharoun

Architectuur

Onlangs plaatsten wij een oproep om deze zomer foto’s van bijzondere vakantiebestemmingen in te zenden. Johan Koudijs stuurde deze mooie beelden van Haus Schminke van Hans Scharoun. De villa is in 1933 voltooid in het Duitse Löbau, nabij de Poolse grens. Zit je zelf ook op een bijzondere locatie, of heb je mooie vakantiebestemmingen in je portfolio? Doe dan mee aan onze zomeractie.

Lezersfoto: Haus Schminke – Hans Scharoun

Klik hier om zelf je vakantiefoto te delen!

“Het was fantastisch om als liefhebber van deze toen vernieuwende architectuur een nacht in het huis te verblijven. Heel bijzonder dat de stichting die het huis beheert deze gelegenheid biedt. Een bijzondere ervaring om na het vertrek van de laatste bezoekers om 17:00 de sleutels van dit huis te krijgen met het verzoek of je ’s nachts wel even de rolluiken dicht wil doen. Je hebt vervolgens tot de volgende morgen 11:00 het huis voor je zelf. Echt een top ervaring”, aldus Johan Koudijs.

 
Foto’s: Johan Koudijs  

Vloeiend 

Hans Scharoun ontwierp de villa voor Fritz Schminke, eigenaar van een noodles fabriek. Hij woonde er met zijn vrouw en vier kinderen, en ontving tevens soms gasten. Het ontwerp is zowel functioneel als luxueus. Ruimtes lopen vloeiend in elkaar over en kunnen met schuifwanden worden gescheiden. Kenmerkend zijn tevens de ronde vormen van de uitstekende balkons en terrassen.

  

Organische architectuur 

Hoewel op het eerste oog het lichte pleisterwerk beeldbepalend is, heeft Scharoun op subtiele wijze veel kleur toegepast. De constructie, kozijnen worden hier en daar als losse elementen benadrukt met rode en blauwe tinten. Het ontwerp valt onder de noemer organische architectuur. De ervaring is het startpunt voor het ontwerp. In relatie met het landschap worden vormen en materialen tot een samensmeltende compositie gesmeed. Alle schalen werken samen; van detail en meubilair tot plattegrond en tuinontwerp.

Reageer op dit artikel