nieuws

Gear geselecteerd voor Beleefcentrum Afsluitdijk

Architectuur

GEAR architectencombinatie is samen met Bouwcombinatie Dijkstra Draisma geselecteerd voor de aanbesteding voor het Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk dat in 2018 zijn deuren moet openen.

Gear geselecteerd voor Beleefcentrum Afsluitdijk

Gevraagd werd om een gebouw van een opvallende eenvoud te maken, een educatieve atttractie met informatievoorzieningen en horeca dat past bij de omgving van het Kornwerderzand en de Afslutidijk.

In de plannen van GEAR en Dijkstra/Draisma krijgt het beleefcentrum een onderbouw van donker basalt dat uit de Afsluitdijk gehakt lijkt te zijn. De licht gevel van de ‘zwevende’ bovenbouw verwijst naar het schuimende zeewater.

Afsluitdijk belevenis GEAR 

De begane grond gaat een restaurant met bijbehorende voorzieningen herbergen. Op de eerste verdieping is een grote rechthoekige ruimte ingepland voor exposities. De tentoonstelingen worden los van de gevel georganiseerd waardoor de bezoekers de mogelijkheid behouden om het landschap blijven te beleven. Voor wie toch naar buiten wil, op het dak komt een uitkijkplatform.

Tentoonstelling

In het Beleefcentrum kunnen bezoekers het verhaal van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, KH2018, de Vismigratierivier, de toekomstige Afsluitdijk en het IJsselmeer beleven. Een bijzondere attractie wordt de zogenoemde FlyRide, waarbij bezoekers virtueel over de provincie Fryslân vliegen.

Afsluitdijk belevenis GEAR 

Doel van het project is het versterken van de toeristisch-economische structuur door ontwikkeling van de Afsluitdijk, een belangrijke toeristische toegangspoort voor Fryslân en Noord-Holland. Hiermee moet direct en indirect de toeristische werkgelegenheid in de omliggende regio worden vergroot.

Afsluitdijk belevenis GEAR 

Planning

Vanaf september wordt gestart met de werkzaamheden om het terrein geschikt te maken. Onder andere de afrit na het viaduct moet worden verlegd. Begin 2017 gaat de bouw van start. In het voorjaar van 2018 gaat het Beleefcentrum open voor het publiek.

Reageer op dit artikel