nieuws

De Architekten Cie. ontwerpt Galileo Reference Centre

Architectuur

Op het Noordwijkse Space Business Park, aan de rand van het duinlandschap, komt het nieuwe Galileo Reference Centre te staan. Hier komen vanaf volgend jaar de gegevens van het satellietnavigatiesysteem Galileo binnen. Het vrijstaande gebouw, met een oppervlakte van 1.500 vierkante meter, is ontworpen door de Architekten Cie.

De Architekten Cie. ontwerpt Galileo Reference Centre

 

Het Galileo Reference Centre gaat de data binnenhalen van een Global Navigation Satellite System (GNNS) dat is opgezet door de Europese Unie en de ESA. Daarvoor gaat het nieuwe gebouw voornamelijk plaats bieden aan kantoren. Daarnaast komen er ondersteunende voorzieningen en enkele computerruimtes in terecht. Al deze functies komen samen in de entreelobby, die het hart van het gebouw gaat vormen.

 

Cassettegevel
Het ontwerp van de Architekten Cie. telt twee verdiepingen en kenmerkt zich door het speelse gevelbeeld. Deze bestaat uit een patroon van drie verschillende cassettes, die inwisselbaar zijn. Op deze manier is het gevelbeeld transparant, semitransparant en gesloten in te vullen. Deze flexibele gevel is in de toekomst eenvoudig aan te passen, waardoor een toekomstbestendig gebouw ontstaat.

 

In het ontwerp van het gebouw heeft de Architekten Cie. meer energiebewuste keuzes gemaakt. Zo bestaat het Galileo Reference Centre grotendeels uit een constructie van vurenhouten elementen. Dit heeft als voordeel dat het lage gewicht van het hout een fundering op het zand mogelijk maakt, terwijl tegelijkertijd een toekomstig hergebruik van de elementen mogelijk blijft.

Aannemer van Rhijnbouw zal het Galileo Reference Centre in juli 2017 opleveren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels