nieuws

BNA Kubus naar oprichters UNStudio

Architectuur

De BNA Kubus 2016 is toegekend aan Ben van Berkel (architect) en Caroline Bos (kunsthistorica / stedenbouwkundige) oprichters van UNStudio. Met de architectuurprijs, dit jaar voor de 41ste keer uitgereikt, wil de BNA zijn grote waardering tonen voor hun bijzonder verdienste voor de architectuur.

BNA Kubus naar oprichters UNStudio

De jury (bestaande uit athalie de Vries, voorzitter, Steven Nobel, Ton Idsinga, Wienke Bodewes, Willem Hein Schenk en Willem Jan Neutelings) concludeert dat Van Berkel en Bos, samen met hun UNStudio-team, de BNA Kubus 2016 meer dan verdienen: ‘Het bureau beheerst zowel het creatieve als technische proces als geen ander. Het laat zien dat verregaand onderzoek loont, evenals de netwerkgedreven samenwerking tussen professionals in architectuur, infrastructuur en stedenbouw. Dat innovatieve karakter en absolute vakmanschap heeft een voorbeeldstellend en vernieuwend oeuvre opgeleverd.’

Drie criteria waren leidend voor de toekenning: excellent vakmanschap, een compleet en herkenbaar oeuvre en een relevante bijdrage aan het vak. Sinds de oprichting van hun bureau in 1988 hebben Van Berkel en Bos een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, aldus de jury. Hun werk toont constant hoge kwaliteit, de gebouwen zijn iconisch en van internationale allure, en het bureau heeft bovendien een onmiskenbaar eigen signatuur. Het oeuvre van UNStudio strekt zich uit van meubels tot wereldwijd gerealiseerde stedenbouwkundige plannen. In alle werken is grote aandacht voor het detail en de uitvoering zichtbaar. Wat ook voor Van Berkel en Bos pleit, is hun belangrijke bijdrage aan de discussie en theorievorming binnen het vak, onder meer via tal van publicaties, voordrachten, debatten en docentschappen aan internationale architectuurfaculteiten.

Nationale en internationale bekendheid

Bekende werken van het bureau zijn Villa Möbius (1998), de iconische Erasmusbrug (1996), het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart (2016), en het station van Arnhem (2015). In Nederland verrezen verder onder meer het Agora-theater in Lelystad (2007), theater De Stoep in Spijkenisse (2014) en het DUO en Belastingkantoor in Groningen (2011). Daarnaast werkt het bureau aan projecten in Azië, Australië, Noord- en Zuid-Amerika. UNStudio ontwerpt momenteel vier metrolijnen in Qatar, met 35 metrostations met elk een eigen karakter. Het bureau kan ook met bescheiden budgetten uit de voeten, zoals ze onder meer met de theaters in Lelystad en Spijkenisse hebben bewezen.

BNA Kubus

De Kubus is het onderscheidingsteken dat aan een persoon of een instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De Kubus zal dit jaar voor de 41ste keer worden uitgereikt. De BNA Kubus is voor het laatst uitgereikt in 2010 aan Neutelings Riedijk. Eerder ontvingen architecten als Van den Broek, Kloos, Hertzberger, Quist, Van Gool, Stokla, Coenen, Benthem Crouwel, Van Velsen en Hannie & Aldo van Eyck de Kubus. Ook diensten en instellingen zoals de gemeente Rotterdam, het Rijksbouwmeesterschap en de RAI hebben de onderscheiding gekregen.

De uitreiking vindt plaats op 3 november in Amsterdam.

 

Reageer op dit artikel