nieuws

Arnhem bouwt aan energieneutrale modelwijk

Architectuur

In de nieuwe woonwijk Schuytgraaf wil de gemeente Arnhem de duurzame modelwijk De Kiem met 50 koopwoningen realiseren. Tien teams van kleine bouwpartijen ontwerpen en ontwikkelen samen met toekomstige bewoners comfortabele woningen met minimale energiekosten.

Arnhem bouwt aan energieneutrale modelwijk

Het gaat om tien verschillende woningtypen, vrijstaand, geschakeld of gestapeld. De woningen zijn voor verschillende doelgroepen bestemd, zoals starters, senioren, gezinnen en alleenwonenden. Alle tien ontwerpen zijn op www.ecowijkdekiem.nl te bekijken.

 Altijd Lente door Robert Sikkens Altijd Lente door Robert Sikkens, architect; Esther Schenkelaars, energie- en installatie-adviseur en passiefhuis vakvrouw en Frans Lischer, projectontwikkeling en ontwerpadvies

Eind 2016 wordt duidelijk of één of meerdere ontwerpen haalbaar zijn, zowel ruimtelijk als financieel. Een onafhankelijke toetsingscommisie beoordeelt of projecten kunnen worden uitgevoerd. De commissie toetst onder meer of de indiener met een nZEB-ontwerpberekening aantoont dat het concept voldoet aan de (bijna) energieneutrale norm en of de meerwaarde van het project voor duurzaamheid in brede zin bewezen is. Ook de betrokkenheid van de toekomstige bewoners weegt aanzienlijk mee. Indien er veel belangstelling is voor De Kiem, is de kans groot dat er meer woningen kunnen worden gerealiseerd.

Puur Natuurwijk Ecowijk De Kiem Arnhem
Puur Natuur door Dieter Dettling, architect, Marco Tavenier, architect en Gereon Bargeman, stedebouwkundige

Ecowijk De Kiem wordt in het zuidelijk deel van veld 3 van Schuytgraaf ontwikkeld door kleine bouwpartijen die in tien teams collectief samenwerken. Elke groep bestaat uit gespecialiseerde, vaak regionaal werkende bedrijven die duurzaam bouwen. Tenminste een architect en een ontwikkelende aannemer, soms ook energie- en duurzaamheidsspecialisten.

Met de Ecowijk De Kiem iwil de gemeente Arnhem een impuls geven voor energieneutraal wonen. Initiatiefnemer DNA in de Bouw stuurt het project aan. De voorverkoop start in september 2016. Als ecowijk De Kiem doorgaat, gaat de bouw in 2018 van start.

Bron: www.duurzaamnieuws.nl

Reageer op dit artikel