nieuws

Winnaars What Design Can Do Refugee Challenge bekend

Architectuur

Twee Nederlandse inzenders behoren tot de winnaars van de internationale ontwerpwedstrijd What Design Can Do Refugee Challenge. De Meer dan 600 ontwerpen uit 70 landen waren teruggebracht tot een shortlist. Hieruit zijn vijf winnaars gekozen. De competitie kende een vijftal opgaven waaronder het verbeteren van opvangcentra en aanmeldlocaties.

Winnaars What Design Can Do Refugee Challenge bekend

De winnaar van deze eerste categorie is de AGRIshelter door Narges Mofarahian. Dit zijn onderkomens voor vluchtelingen gebouwd van biologisch afbreekbare, lokale materialen. Ze zijn duurzaam, zelfvoorzienend, zorgen voor een goede isolatie en direct beschikbaar in elke stad. Ze kunnen eenvoudigweg worden gebouwd door bewoners zelf. De jury oordeelde over dit project: ‘Hier openbaart zich een zeker vorm van utopisch denken, maar dat is een heel stuk beter dan een ‘dystopie’.

Nederlandse winnaars

Reframe Refugees van Marie-Louise Diekema en Tim Olland beoogt een platform te creëren voor publicatie van foto’s van vluchtelingen zelf. Het beeld van professionele mediafotografen krijgt hiermee een tegenwicht. Het Nederlands-Griekse Makers Unite / connecting makers zet in op verbinding van inwoners met vluchtelingen middels co-design. Om te beginnen kan worden gewerkt aan producten gemaakt van oude reddingsvesten en rubberboten.

  

Shortlist 

UNStudio & Scape behaalden eerder de shortlist met een paviljoen om sociale cohesie te creëren. Naast fysieke projecten voor opvang staan hierop veel ideeën voor apps en platforms. Social designers, ontwerpers en architecten zijn hier allemaal vertegenwoordigd. Hiervan komen 11 van de 25 geselecteerde ideeën komen uit Nederland.

 

Hieronder de winnaars per categorie

1. AGRIshelter – Ingezonden door: Narges Mofarahian (Italië/Iran)

  

2.  The Welcome Card – Inzender: The Green Card Team (Zweden)

Elke asielzoeker in de EU krijgt The Welcome Card. De kaart stelt de eigenaar in staat de status van zijn aanvraagprocedure te checken, maar bevat vooral ook informatie over taal, openbaar vervoer, diensten en evenementen. Bedrijven en particulieren kunnen aanbiedingen uploaden op de kaart, waar vluchtelingen profijt van kunnen hebben. De jury oordeelde: ‘De privacy bescherming en veiligheid bij dit project moeten goed worden bekeken, maar het is een idee met een enorme potentie.’ 

 

3. Reframe Refugees – Ingezonden: Marie-Louise Diekema, Tim Olland (Nederland)

Reframe Refugee is een fotoagentschap dat beoogt het beeld van vluchtelingen in de media te kantelen. De foto’s die nu worden getoond, zijn steevast vluchtelingen in uitzichtloze situaties. Als vluchtelingen zelf hun beelden – vrijwel fotograferen ze met hun telefoons – kunnen uploaden op dit platform en aanbieden aan de media, dan zal duidelijk worden dat vluchtelingen mensen zijn met zelfde ambities en dromen als iedereen. Volgens de jury ‘verdient dit idee zeker toegang tot de accelerator fase omdat het een kans biedt om af te rekenen stereotypen over vluchtelingen. Er zijn onverwachte, andere beelden van vluchtelingen nodig om het imago bij te stellen en wie kan dat beter leveren dan vluchtelingen zelf?’

 

4. Eat Meet – Ingezonden door: Jennifer Kinnunen, Marie Legleye, Camille Marshall, Elias Sougrati (Brazilië)

Eat Meet benut voedsel om netwerken en vriendschappen te kweken. In dit project worden oude stadsbussen omgevormd tot rollende keukens met vluchtelingen die eten uit hun eigen culinaire traditie verkopen. Voedsel vertelt niet alleen wat over jezelf, het is ook een uitstekende manier mensen te leren kennen en een netwerk op te bouwen. De jury: ‘Dit plan met meerdere dimensies haakt aan bij een oeroude natuurwet: het eten van een vreemde is de eerste stap naar intercultureel begrip. Het concept heeft grote mogelijkheden om op te schalen en biedt ook aan vrouwelijke vluchtelingen veel mogelijkheden.’ 

  

5. Makers Unite / Connecting makers. Uniting people. – Ingezonden door: Makers Unite (Nederland/Griekenland)

Makers Unite verbindt vluchtelingen en EU-inwoners aan elkaar door co-design. Om te beginnen kan er worden gewerkt aan producten die worden gemaakt met oude reddingsvesten en rubberboten die op de Griekse kust achterblijven op de vluchtelingenroute. Het biedt zowel mogelijkheden voor vluchtelingen om met werk hun waardigheid terug te vinden en zorgt bovendien voor connectie. De jury vindt het ‘een verbazingwekkend project dat innovatieve producten kan opleveren, gemaakt door een collectief, duurzaam en vol waardigheid.’ 

  

Reageer op dit artikel