nieuws

Winnaars A Home away from Home bekend

Architectuur

Gistermiddag vond de prijsuitreiking van A Home away from Home plaats. De prijsvraag was een Open Oproep naar innovatieve ontwerpvoorstellen voor het huisvesten van asielzoekers. Uit een totaal van 366 inzendingen koos de gerenommeerde jury zes winnaars, die de komende maanden gaan werken aan een prototype van hun voorstel.

Winnaars A Home away from Home bekend

In de Open Oproep A Home from Home vroeg het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in samenwerking met de Rijksbouwmeester om innovatieve oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen. Daarmee spelen zij in op de actualiteit van dit vraagstuk. Tegelijkertijd spelen de ingebrachte ideeën ook in op meer flexibiliteit in de woningbouw, waardoor deze breder toepasbaar zijn.

De gerenommeerde jury van bestaat uit Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Carolien Schipper (COA), Jos Wienen (VNG en burgemeester Katwijk), Shyam Khandekar (MY LIVEABLE CITY), Adri Duivesteijn (politicus en voormalig directeur van het Nederlands Architectuurinstituut) en Mick Eekhout (Octatube). Gisteren maakte zij de zes winnaars van de prijsvraag bekend. Daarnaast kent de jury aan zes ideeën een eervolle vermeldingen toe.

 

Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten

Dit plan van Haiko Meijer (OnixNL) stelt voor om vluchtelingen te huisvesten in leegstaande boerderijen. Op deze manier krijgen de ongebruikte erven een nieuwe functie voor de gehele omgeving. Vluchtelingen en inwoners uit de omgeving gaan hier samen aan de slag met het verbouwen van gewassen. Op deze manier voorzien zij aan de locale behoeften en worden de vluchtelingen daadwerkelijk opgenomen in de samenleving.

Evolutionary wooden buildings

Dit voorstel van Jurrian Knijtijzer (Finch Building) kenmerkt zich als een modulair woongebouw. De modules van massief hout zijn duurzaam en tegelijkertijd flexibel in te zetten. Deze zijn op een vrachtwagen te vervoeren en kunnen op de locatie zonder hulpconstructie tot vijf lagen hoog worden opgestapeld. Daarnaast zijn 95% van de materialen te recyclen, waardoor de modules bijna geheel circulair zijn.

Winnaar A home Away from home

ComfortCity – De Tussenruimte

Anneloes de Koff en Pieter Stoutjesdijk dienden een voorstel in dat tevens inspeelt op de transformatieopgave in Nederland. In het plan de Tussenruimte stellen vluchtelingen uit een digitaal gefabriceerd bouwsysteem een eigen woning samen. Deze kunnen zij vervolgens zelfstandig in een daarvoor geselecteerd leegstaand gebouw in elkaar zetten.

Hotel nice to meet you

Rik Tuithof beantwoordt met zijn concept ‘Hotel nice to meet you’ aan de sterk fluctuerende huisvestingsvraag voor vluchtelingen. Het hybride gebouw beantwoordt aan de wensen van het COA, maar is tegelijkertijd in te zetten als een hotel. Op de lange termijn zijn de units zelfs om te bouwen tot tweekamer-studio’s en vierkamer-appartementen in de sociale sector. Daarmee draagt het concept tevens bij aan een betere beeldvorming van de vluchtelingenhuisvesting.

Dak olnder de zon

SolarCabin – Dak onder de zon

Bram Zondag en Arjan de Nooijer blogte al eerder op onze website over hun inzending voor A Home away from Home. Zij bedachten een tijdelijke woning die energie oplevert voor de maatschappij. Op de modulaire woning zijn zonnepanelen aangebracht die energie opwekken voor de maatschappij. Op deze manier ontstaat een rendabele vorm van vluchtelingenhuisvesting, die de maatschappij goed zal ontvangen.

RE-settle

Deze inzending van René van Zuuk wil met minimale middelen een dorpsomgeving voor vluchtelingen scheppen. Met geschakelde units kunnen naar behoefte verschillende wooneenheden worden gecreëerd. De wooneenheden zijn in clusters opgedeeld, die elk voorzien zijn van een eigen huiskamer. Hier ontmoeten de vluchtelingen elkaar in een geborgen omgeving en hebben zij de mogelijkheid om samen te eten.

Brede variatie

De jury roemt de rijkdom aan oplossingen van de vele inzenders en zegt bewust te hebben gekozen voor zes winnaars. Op deze manier krijgen alle winnaars de kans om hun plannen verder uit te werken. In eerste instantie gebeurt dit in een prototype op ware grootte, maar men streeft ernaar om de winnende ontwerpen daadwerkelijk uit te voeren. De verschillende ontwerpen zijn dan, naar aanleiding van de individuele kwaliteiten, in te zetten op verschillende locaties door heel Nederland.

Een selectie van de inzendingen van A Home away from Home is tot en met 7 juli te zien in een pop-up tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut. De prototypes van de winnaars zijn te bezichtigen tijden de Dutch Design Week 2016.

Reageer op dit artikel