nieuws

Werk aan Icoon Afsluitdijk start binnenkort

Architectuur

De komende jaren wordt de Afsluitdijk versterkt om Nederland ook in de toekomst tegen het water te beschermen. Rijk en regio hebben Daan Roosegaarde gevraagd de iconische waarde van de dijk uit 1932 te verstevigen onder de naam ‘Icoon Afsluitdijk’.

Werk aan Icoon Afsluitdijk start binnenkort

In drie fases ontwikkelt Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, technici en ontwikkelaars de komende jaren ontwerpen die de schoonheid van de 32 kilometer lange Afsluitdijk versterken. Met een subtiele tweede laag van licht en interactie maakt Roosegaarde nieuwe koppelingen tussen mens en landschap van de Afsluitdijk.

Het eerste weekend van september 2016 markeert de ontwerper de start van het project ‘Icoon Afsluitdijk’. Hierin staan de rijke geschiedenis en unieke bouw van de Afsluitdijk centraal en wordt de dijk aan de hand van een aantal projecten gevierd.

Een van die projecten is de ‘Windvogel’ die Roosegaarde in samenwerking met TU Delft ontwikkelt naar het idee van wijlen Wubbo Ockels om energie-opwekkende vliegers te realiseren. Op zondag 4 september maakt de  run ‘Afsluitdijk Open’ de dijk toegankelijk voor een nieuw publiek. Voor dag en dauw wordt de dijk teruggegeven aan de mens en starten duizenden hardlopers aan deze pure dijkbelevenis. Ook opent een tijdelijke expositie met een inkijk in de permanente werken van licht en interactie door Roosegaarde die in 2017 de Afsluitdijk versterken.

Icoon Afsluitdijk

Het project is een unieke samenwerking tussen het Rijk en regio, met als doel de Afsluitdijk nationaal en internationaal op de kaart te zetten als icoon voor de Nederlandse waterbouw, Dutch design en als platform voor innovatie.

 

 

Reageer op dit artikel