nieuws

Van belastingkantoor naar woongebouw

Architectuur

Het voormalige hoofdkantoor van de Belastingdienst aan de Steenvoordelaan in Rijswijk wordt getransformeerd tot woongebouw ‘De Generaal’. Op initiatief van Aertgeerts Bouwgroep heeft Mei architects and planners samen met EyeOnProperty een plan gemaakt om deze centraal gelegen kantoortoren te transformeren tot een royaal, flexibel en duurzaam appartementengebouw voor jonge mensen en senioren. Een nieuwe glazen gevel met verdiepingshoge ramen geeft de woningen rondom een geweldig uitzicht.

Van belastingkantoor naar woongebouw

De Generaal biedt straks ruimte aan ca. 192 woningen verdeeld over 17 bouwlagen. De woningen variëren in oppervlakte van 70 tot 100 m2. Het betreft 2- en 3-kamerappartementen voorzien van veel comfort en een individuele buitenruimte. Met een verdiepingshoogte van 3 meter en glas van vloer tot plafond krijgen de appartementen een unieke ruimtelijke kwaliteit.

Transformatie belastingkantoor Rijswijk tot woongebouw door Mei Architects 

Een deel van de begane grond is bestemd voor commerciële voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een horecagelegenheid. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke en actieve plint die zorgt voor een verbetering van de openbare ruimte en de aansluiting op de omgeving. In de bestaande kelder worden de individuele bergingen en een collectieve fietsenstalling gerealiseerd.

Transformatie belastingkantoor Rijswijk tot woongebouw door Mei Architects 

Het voormalige kantoorpand is gebouwd in 1966 volgens een zeer vernieuwende Betonbouw constructie (de zogenaamde Jack Block methode). Een ‘Jack Block gebouw’ wordt omgekeerd gebouwd. Men begint bij de dakverdieping die vervolgens via hydraulische vijzels omhoog geduwd wordt. Vervolgens wordt de onderliggende verdieping gebouwd en omhooggeduwd, enzovoorts.

Verwachte oplevering: eerste kwartaal 2018

Transformatie belastingkantoor Rijswijk tot woongebouw door Mei Architects 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels