nieuws

Twee nieuwe woontorens in Haarlem

Architectuur

Twister en Tango, zo heten de twee woontorens die in Volendam aan de Aziëweg in de Haarlemse wijk Schalkwijk komen. Het ontwerp is van VMX Architects uit Amsterdam.

Twee nieuwe woontorens in Haarlem

Het project was aanvankelijk een ontwikkeling van de Haarlemse woningcorporatie Pré Wonen, maar door omstandigheden in regelgeving heeft HSB Bouw het volledige risico van het project onlangs overgenomen, aldus projectleider Arian van der Lee van HSB Bouw in Cobouw.

De woontorens hebben een opvallende, ronde vorm, vergelijkbaar met het ijsje Twister: per verdieping zijn de balkons een kwartslag gedraaid, zegt Van der Lee. Elke woonlaag telt vijf appartementen. Een appartement bestaat uit drie kamers en beschikt over vloerverwarming. Verder krijgen de appartementen een balkon over de volle breedte. Op kelderniveau wordt de buitengevel uitgevoerd in betonwanden; vanaf de begane grond tot het dak wordt de buitengevel geheel uitgevoerd als glazen pui. Bewoners krijgen bovendien een eigen berging.

Tango bestaat uit 55 huurappartementen, Twister telt 69 koopappartementen. Naast de torens komt een parkeerplaats. De gemeente Haarlem heeft toegezegd om rondom de woontorens een glooiend park in te richten; de gemeente financiert de aanleg van dit park uit de opbrengsten van de kavels voor de woontorens.

VMX Architects uit Amsterdam heeft de woontorens ontworpen, HSB Bouw is de hoofdaannemer en Van Rossum uit Amsterdam tekent voor de constructie.

De oplevering van beide torens is in het tweede kwartaal van 2018. 

 

Reageer op dit artikel