nieuws

The Copper Room door Rene van Zuuk Architecten

Architectuur

In opdracht van René van Zuuk Architecten heeft Nedcam/Modellbau Nachtigall in samenwerking met DEBS, Prokol en Verometal een paviljoen gesneden uit EPS en afgewerkt met een Hotspray kopercoating. Het paviljoen is te vinden op één van de open grasvelden in het bos bij Fraeylemaborg Slochteren.

The Copper Room door Rene van Zuuk Architecten

 

Rene van Zuuk Copperfolly
3D printen heeft, ten opzichte van de vormvrijheid, de traagheid en de beperkte geschiktheid, alleen voor unica’s en prototypes waarbij snelheid geen rol speelt. Binnen de architectuur beperkt het 3D printen zich tot het maken van maquettes. Met de huidige technieken duurt het printen van volledige gebouwen jaren en moet het resultaat nog afgewerkt en geïsoleerd worden.

Rene van Zuuk Copperfolly 

Rene van Zuuk is binnen zijn bureau bezig met het zoeken naar een alternatief. Een computergestuurde techniek die een vergelijkbare vormvrijheid geeft als een 3D printer maar die de snelheid van de huidige bouw kan bijhouden.

Bij het 3D snijden is het mogelijk om zonder verlies van materiaal, complexe ontwerpen te maken. Met een CNC draadsnijder kunnen in hoge snelheid 3D projecten worden gesneden uit grote blokken EPS of XPS schuim. Door deze objecten af te werken met bijvoorbeeld een hotspray coating ontstaat er een sterke sandwichconstructie.

Er ontstaat een bouwmateriaal met een combinatie van eigenschappen, sterkte, isolatie en weerbestendigheid. Van Zuuk heeft op het bureau een schuimsnijder gebouwd waarvan de beide uiteinden van de gloeidraaid onafhankelijk zijn verbonden met stappenmotoren die worden aangestuurd door de computer.

Omdat beide uiteinden onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen wordt het mogelijk om getordeerde vlakken te snijden. Door de vlakken slim te kiezen kan bijna elke vorm gegenereerd worden. Het streven is om een complexe vormen te snijden met een minimum aan restmateriaal. Dit wordt gedaan door ringen te snijden met één snede. Daarbij is de achterkant van de onderste ring de voorkant van de ring daarboven.

Rene van Zuuk Copperfolly
De taps toelopende folly eindigt in een dakraam dat gesneden wordt in de contouren van De Fraeylemaborg. Dit uitgesneden daklicht, het enige reststuk van de rechthoek, wordt gebruikt als expositiesokkel in het paviljoen.

 Rene van Zuuk Copperfolly

 

Reageer op dit artikel