nieuws

The City Above the City

Architectuur

Metsä Wood nodigt voor de internationale houtontwerpwedstrijd ‘The City Above the City’ architecten en architectuurstudenten uit om de uitdagingen van de verstedelijking op te lossen op een duurzame en humane manier. Inzenden kan tot 30 september 2016.

The City Above the City

De toenemende verstedelijking van de wereld is een van de belangrijkste problemen waarmee de mensheid vandaag de dag kampt. In 2050 zal 2/3 van de wereldbevolking in steden wonen. Gevolg hiervan is dat de stedelijke groei ervoor zorgt dat de mogelijkheid om betaalbare en duurzame leefruimte te bouwen snel vermindert.

Studies tonen aan dat ongeveer een vierde van de bestaande gebouwen sterk genoeg is om extra houten vloeren te dragen. Bovendien is dit het enige materiaal dat licht genoeg is om snel op bestaande structuren verder te bouwen. Hierdoor is hout een veelbelovend bouwmateriaal voor het bieden van woonruimte voor miljarden mensen – terwijl het architectonische erfgoed van onze steden behouden blijft.

De deelnemers worden aangemoedigd om een centraal gelegen gebouw in één van ’s werelds dichtstbevolkte steden te selecteren en een innovatieve houten ontwerpoplossing te ontwikkelen die woonoppervlakte creëert door middel van extra verdiepingen. De bouw van extra verdiepingen met Kerto® LVL (gelamineerd fineerhout) als belangrijkste materiaal is een primaire eis voor het ontwerpwerk. Voorkeurssteden zijn onder meer Londen, Berlijn, Parijs, Washington, Kopenhagen, Stockholm, Istanboel en Shanghai.

De prijzen van de wedstrijd omvatten onder andere één hoofdprijs van € 10.000, twee tweede prijzen van € 5.000 en vijf derde prijzen van € 2.000. De beste 10 inzendingen zullen worden gepubliceerd.

Meer informatie

Reageer op dit artikel