nieuws

Powerhouse Company wint opdracht paviljoen TaalExpo

Architectuur

Powerhouse Company is de winnaar van de prijsvraag voor het nieuwe paviljoen van de TaalExpo in Leeuwarden-Ljouwert. Het paviljoen zal een centrale rol spelen in het Lân fan Taal, één van de grote projecten van Leeuwarden-Ljouwert als Culturele hoofdstad Europa 2018.

Powerhouse Company wint opdracht paviljoen TaalExpo

Het paviljoen voor de TaalExpo moet Leeuwarden op de culturele kaart zetten. Het vormt het sluitstuk van de Oldehoofsterkerkhof en de geeft een nieuwe impuls aan de verbinding van de binnenstad met de Prinsentuin.

Tijdens de ontwerpprijsvraag lag de focus op drie hoofdvragen. Ten eerste moest het een gebouw worden dat expressief is naar alle zijden, om de centrale functie zo optimaal mogelijk te benutten. Daarnaast wilde Powerhouse Company een paviljoen maken met zowel een ambitieus programma als met een compacte footprint, om het gebouw zo efficiënt en duurzaam mogelijk te maken. Ten slotte moest het niet alleen een paviljoen worden dat optimaal functioneert tijdens de TaalExpo, maar ook een gebouw dat makkelijk aan te passen is voor toekomstige invullingen.

PowerHouse wint TaalExpo Paviljoen 

Positionering

Het ontwerp voor het TaalExpo paviljoen biedt vanaf 2018 een nieuwe plek in de stad aan de inwoners en bezoekers van Leeuwarden. Het ontwerp voegt levendigheid toe aan het Oldehoofsterkerkhof en maakt een visuele en logistieke verbinding met de Prinsentuin. De iconische vorm geeft het gebouw een sterke positionering aan het plein terwijl het door zijn ingetogen en minimalistische architectuur ook respect heeft voor de Oldehove, het icoon van de stad Leeuwarden.

Duurzaam

Het paviljoen is duurzaam en innovatief. Door het gebruik van natuurlijke materialen, een compact volume en slimme installaties, ontstaat een gebouw dat multifunctioneel inzetbaar is. Zowel voor de TaalExpo in 2018 als de jaren erna.

De grote publieke ruimtes, zoals de TaalExperience en Inforuimte, zijn op de begane grond gepositioneerd. Dit geeft het gebouw een transparante entree vanuit de binnenstad. Het paviljoen heeft een duidelijke richting naar de Prinsentuin, een open gevel aan het Heer Ivostraatje en een uitnodigend podium aan het plein.

De tribune ligt centraal in het gebouw en richt zich op het plein. Een (optioneel) dakterras kan aansluiten op de trappartij, waardoor een stadsbalkon ontstaat, met uitzicht op de Oldehove en de Prinsentuin.

De materialisering van het gebouw bestaat uit hout en glas. Door nieuwe innovatieve constructieprincipes zoals computergestuurde CNC freesmachines kan een gebouw ontworpen worden ‘uit één stuk’. Zo gaan trappen naadloos over in wanden en kan het glas zonder kozijnen geplaatst worden. Bijzonder is de flexibele overkapping, waarmee de openheid van het paviljoen kan worden aangepast aan de weersomstandigheden.

De bouw van het paviljoen start in 2017.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels