nieuws

Open Monumentendag – Iconische Monumenten

Architectuur

In het weekend van 10 en 11 september staan iconen en symbolen centraal tijdens de 30ste BankGiro Loterij Open Monumentendag. Het jubilerende evenement zet de focus op monumenten en objecten met een bijzondere extra betekenis. Het thema sluit aan op het Jheronimus Bosch Jaar. Door iconische monumenten open te stellen wil de organisatie laten zien dat monumenten het dagelijks leven van iedere Nederlander kleur geven

Open Monumentendag – Iconische Monumenten

Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele én nationale identiteit. Vele monumentale toppers en iconen van de afgelopen 30 jaar Open Monumentendag worden met dit thema opengesteld. Met historische én hedendaagse symbolen en iconen wordt aandacht gevraagd voor zeer uiteenlopende gebouwen, maar ook voor accenten in het (straat)landschap en iconen en symbolen in de monumenten zelf. Bijvoorbeeld in de ornamenten, schilderingen en reliëfs alsook de symboliek van het gebouw en de verwijzingen naar religie of macht.

Iconen die zeker opengaan dit jaar zijn bijvoorbeeld De Inktpot in Utrecht, landgoed Elswout in Overveen, de Synagoge in Enschede en de Suikerfabriek in Moerdijk.

Met dit thema sluit de Open Monumentendag aan bij het Jheronimus Bosch-Jaar 2016. Jeroen Bosch, die leefde van circa 1450 tot 1516, kan met recht de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland genoemd worden. Al meer dan vijfhonderd jaar weet Jheronimus Bosch bewonderaars wereldwijd te boeien met zijn eigenzinnige symboliek en zijn verbeeldingskracht. Daarmee is ’s-Hertogenbosch, de stad van Jheronimus Bosch, een uiterst passende plek om in september 2016 de aftrap te geven van de 30ste Open Monumentendag.

Reageer op dit artikel