nieuws

KettingHuls wint prijsvraag Atriumterrein Kerkrade

Architectuur

KettingHuls heeft de besloten prijsvraag voor de herontwikkeling van het voormalige ziekenhuisterrein (Atriumterrein) in Kerkrade gewonnen. De gemeente Kerkrade en IBA Parkstad werken samen met initiatiefnemers Wyckerveste BV en Heton aan plannen voor de revitalisatie van het terrein naar een Center Court voor bewegen, sport, kennis, onderwijs en (gezondheids-)zorg.

KettingHuls wint prijsvraag Atriumterrein Kerkrade

Op het vier hectare grote ziekenhuisterrein zijn een groot sportcomplex met zwembad, sporthal en buitensportvelden, zorgwoningen, zorg- en ziekenhuisfaciliteiten, studentenwoningen en een kennis- en expertisecentrum (planbureau) gepland. Alles is erop gericht de bewoners van Kerkrade op weg te helpen naar een actieve en gezond leefstijl.

 Kettinghuls wint beslotenprijsvraag Atriumterrein Kerkrade

 Kettinghuls wint beslotenprijsvraag Atriumterrein Kerkrade

 

Samen met Buro Lubbers en Ziegler|Branderhorst deed KettingHuls mee aan een intensief open ontwerptraject waarna uiteindelijk de jury heeft gekozen voor het plan van KettingHuls. De jury gaf aan dat als één plan het in zich heeft om het imago en beeld van Kerkrade een nieuwe invulling te geven, dit het plan van KettingHuls is.

 Kettinghuls wint beslotenprijsvraag Atriumterrein Kerkrade

Kettinghuls wint beslotenprijsvraag Atriumterrein Kerkrade

Groene Campus

Het Atriumterrein wordt een groene campus waarin het unieke hoogteverschil maximaal wordt benut om de nieuwbouw volledig in het landschap te integreren en het fantastische uitzicht over het omliggende landschap in ere te herstellen. Het Balkon, de Open ruimte en de Belvedère creëren een gelaagde overgang tussen stad en landschap. Door de begroeiing op de spoordijk uit te dunnen wordt het adembenemend uitzicht vanaf het terrein over het omliggende landschap hersteld.

Kettinghuls wint beslotenprijsvraag Atriumterrein Kerkrade 

De nieuwbouw is zo gepositioneerd dat het zicht op de Anstelvallei vanuit de binnenstad niet wordt geblokkeerd. Hiervoor is op een slimme manier gebruik gemaakt van het aanwezige hoogteverschil. Het gebouw manifesteert zich aan het begin van de Wijngracht, de entree van de stad vanwaar de meeste bezoekers met de auto de stad in komen en waar de trein langs rijdt. Hier is de nieuwbouw van het Center Court zichtbaar als een markante landschappelijke sculptuur in de helling van het terrein. De begroeide daken zijn toegankelijk en verbinden door middel van trappen en hellingbanen de Open Ruimte met de entree van de stad. Op de daken bevinden zich helofytenfilters (vijvers om water te zuiveren) en renparcours met obstakels. Watervallen en gevels van het gebouw wisselen elkaar af tussen groene taluds en glooiingen.

Kerkrade kan iets unieks maken wat in de rest van regio nog niet gedaan is en wat in het vlakke Holland zeker niet mogelijk is. Door het unieke hoogteverschil op de locatie en het trapsgewijs in het oplopende terrein verzonken gebouw ontstaat een unieke “aardtextuur”.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels