nieuws

Kaan architecten ontwerp multifunctionele bibliotheek in Aalst (B)

Architectuur

Aalst in Vlaanderen heeft KAAN Architecten geselecteerd om hun nieuwe bibliotheek te ontwerpen. Het complex in het stadscentrum, gelegen op de hoek van de Oude Graanmarkt en de Esplanadestraat, biedt tevens onderdak aan de Academie voor Podiumkunsten (de zogenoemde pupillenschool).

Kaan architecten ontwerp multifunctionele bibliotheek in Aalst (B)

De opdrachtgever, de gemeente Aalst, wilde graag een bibliotheek die moet kunnen uitgroeien tot een open en toegankelijk huis van kennis, informatie, cultuur en ontspanning. Zij begrijpen dat, in tegenstelling tot de verwachte de sluiting van bibliotheken door de groei van de digitale toegankelijkheid tot boeken, bibliotheken eerder opbloeien dan afsterven. KAAN verwerkte deze ambitie in het ontwerp en zorgde er daarnaast voor dat het gebouw een impuls geeft aan een sfeervol stadshart, een plaats in de stad waar inwoners van Aalst uit alle lagen van de bevolking elkaar tegenkomen.

 Kaan Architecten - Bibliotheek Aalst 

Kaan Architecten - Bibliotheek Aalst 

Het onregelmatige stratenpatroon van de binnenstad van Aalst ligt als een inspiratiebron aan het ontwerp ten grondslag. Op verschillende plaatsen sluiten straten grillig op elkaar aan, waardoor kleine openbare ruimten overschieten, pleintjes waarmee de oude stad bespikkeld is. Door een rechthoekig bouwvolume losjes tegen de achterkant en een deel van de zijkant van pupillengebouw aan te schuiven krijgt Aalst er twee van zulke openbare pleintjes bij, de ene als het entreegebied van het complex, de andere voor het terras van het leescafé.

Kaan Architecten - Bibliotheek Aalst 

Kaan Architecten - Bibliotheek Aalst 

Het nieuwe gedeelte wordt twee tot drie keer zo groot als het bestaande deel. In het casco valt de draagstructuur uiterst economisch volledig samen met het open patroon van het interieur. Waar dat vereist is voor activiteiten worden besloten ruimten gemaakt.

Naast de bibliotheek biedt het ook onderdak aan de Academie voor Podiumkunsten met muziek, toneel, dans en zang. Het lijkt volgens de bedenkers geen logische combinatie maar werkt wel aanstekelijk en draagt bij aan het idee van een ontmoetingsplaats: “Aalst danst, speelt en leest”.

Afgezien van het geïncorporeerde bestaande gedeelte is het een complex zonder architectonische ornamenten. Daar staat levendigheid tegenover. Ogenschijnlijk willekeurig geplaatste vensters en daklichten brengen overdag licht binnen en stralen ’s avonds licht uit, wat aansluit bij het verlichtingsconcept voor de binnenstad. De vensters bieden zonder belemmering zicht op de doorzichten binnen het gebouw, op de afbeeldingen van oude prenten van Aalst die op verschillende muurvlakken zijn aangebracht, op de boeken en de beoefening van uiteenlopende podiumkunsten. Het complex draagt geen ornamenten, maar is een ornament van de stad.

Kaan Architecten - Bibliotheek Aalst 

In de bibliotheek wordt de pers geplaatst van de beroemde humanist Dirk Martens, drukker en uitgever, die in Aalst begin 16de eeuw Utopia van Thomas More verspreidde. Een afbeelding van de denkbeeldige heilstaat wordt weergegeven op een muurvlak direct achter een van de grote vensters. In het interieur overheerst een bekleding van hout. Tegenover alle ruimtelijkheid met doorzichten dwars door het complex wordt met de houten boekenkasten, vloeren en lambriseringen een sfeer van intimiteit bereikt.

Projectgegevens Biblioteek Academie voor Podiumkunsten Pupillensite
locatie: Graanmarkt 4, 9300 Aalst (BE)
opdrachtgever: Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA)
architect: KAAN Architecten
projectteam: Bas Barendse, Tjerk de Boer, Sebastiaan Buitenhuis, Sebastian van Damme, Raluca Firicel, Narine Gyulkhasyan, Joost Harteveld, Martina Margini,Giuseppe Mazzaglia, Kevin Park
BVO: 8.500m2
ontwerp: 2016
hoofdaannemer: Groep Van Roey
adviseur constructie: UTIL Struktuurstudies
adviseur installaties: Studiebureau R. Boydens
adviseur brandveiligheid en akoestiek: ABT
adviseur duurzaamheid: Studiebureau R. Boydens

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel